Присъствието на повече плодове и зеленчуци във всекидневното меню подобрява познавателните функции на мозъка, твърди международен екип невролози от Университета "Хайнрих Хайне", болницата "Света Елисавета" в Кьолн (Германия), университета на Перуджа (Италия) и "Темпъл Юнивърсити" (Temple University) в САЩ.

Учените са изследвали взаимната връзка между употребата на плодове и зеленчуци, антиоксидантното съдържание в кръвта и умствената дейност на хора между 45 и 102 години.

Резултатите показват, че тези, в чиято диета всеки ден присъстват по 400-500 грама плодове и зеленчуци, имат високо ниво на полезни антиоксиданти в организма и съответно ниски показатели на увреждане на липидите от свободните радикали. Освен това тяхната способност на запаметяват и използват запомненото е значително по-висока в сравнение с хората, при плодовете и зеленчуците са не повече от 100 грама на ден.

Специалистите, цитирани от Ройтерс, подчертават още, че употребата на плодове и зеленчуци не само подобрява работата на мозъка, но и предотвратява възможни проблеми с паметта и слабоумието в старческа възраст: "Благодарение на силния си антиоксидантен състав плодовете и зеленчуците предпазват мозъка от дисфункция независимо от възрастта. Ето защо те трябва да присъстват в нашата диета в по-големи количества още от ранна възраст. Така в последствие може да се избегнат сериозни нарушения в работата на мозъка".