Да не може да се напуска страната, ако не сме си плащали здравните вноски за определен период от време. Това предлага Министерството на здравеопазването за подобряване на събираемостта на здравноосигурителните вноски, стана ясно на семинар на ведомството в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Ограничението за пътуване в чужбина при неплатени здравни осигуровки е една от непопулярните мерки за подобряване на събираемостта на вноските, които МЗ предлага. Ако това стане факт, ще се въведе вероятно и възможността дължимото да се плати на границата. „Не можем да искаме да потребяваме, а да не внасяме”, бе категоричен здравният министър Божидар Нанев.
В момента се обмисля как хората, които не са си плащали здравните вноски дълъг период от време, да си възстановят здравноосигурителните права. Едната възможност е да си платят накуп вноски за минимум 36 месеца или да платят само дължимата сума.
Здравноосигурителните права пък се предлага да се прекратяват при 6 месеца неплащане. Обсъжда се вариантът да се налагат и глоби за некоректните платци на здравните осигуровки.
По последни изчисления здравните вноски на 800 000 здравно неосигурени българи ощетяват системата с около 1 млрд. лв.