ДНК изследване, направено от американски изследователи, опровергават твърдението, че Хитлер се e самоубил в собствения си бункер, пише в. "Дейли мейл"

Почти 10-сантиметрово парче от череп с дупка от куршум, намерено  в бункера, досега смятано за част от главата на водача, се оказа на жена между 20 и 40 години.

Според учени и историци то бе категорично доказателство, че Хитлер се е застрелял в главата, след като е глътнал хапче цианкалий на 30 април 1945 г., за да не бъде пленен.

По нареждане на Сталин, който се съмнявал в новината за самоубийството на Хитлер, били изпратени съветски войници, които да намерят доказателства за смъртта му, тогава в бункера е намерено парчето с дупка от куршум. По-късно то се съхранявало в архивите на КГБ.

След ДНК разкритието излиза, че Хитлер може изобщо да не е умрял в бункера и историята за смъртта му може да потъне отново в множество конспирации.

Традиционната версия е, че Хитлер се е самоубил заедно с Ева Браун, докато руснаците са бомбардирали Берлин.

Въпреки че някои историци се съмняваха, че фюрерът се е самоубил и смятаха, че това е хитлеристка пропаганда, за да бъде направен герой, дупката от куршум в парчето от череп изглежда реши спора, след като фрагментът бе изложен в Москва през 2000 г.

През май 1945 г. екип от руски съдебни лекари изровил предполагаемия труп на диктатора.

Част от черепа липсвал, вероятно отнесена от изстрела при самоубийството. Според пленен асистент на неговия зъболекар парче от челюстите съответствало на стоматологичните данни на Хитлер.

Американският изследовател казва, че е малко вероятно въпросното парче от череп да е на Ева Браун, която е била на 33 години по това време. "Няма сведения Ева Браун да се застреляла или да е била застреляна по-късно", казва той и добавя, че близо до бункера са умрели много хора.