216 метра е дълъг севлиевският тиквеник тази година. Това е със седем метра повече от миналогодишния, който беше дълъг 209 метра. За направата му са използвани 40 кг кори за баница, 75 кг тиква, 15 кг захар, 3 кг пудра захар, 10 кг орехи, 22 литра олио и 50 пакетчета канела. Кулинарният специалитет е правен в продължение на три дни и около 5 хиляди човека ще могат да опитат от него.

Днес в Севлиево бяха обявени резултатите от кулинарната изложба в четвъртата поред фиеста на тиквата. Участниците са разделени в две групи - любители и професионалисти, обясни председателят на журито Донка Иванова. Общо 15 участника - фирми и частни лица, се включиха в надпреварата.

Състезанието се проведе в пет категории - тиквеник или баница от тиква, печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия от тиква и карвинг.

На изложбата бяха представени заешка капама в тиква, боб в тиква, гол тиквеник, рачел, чипс от тиква, конфитюр, туршия от тикви и зеленчуци с мед, телешко задушено в тиква, сусамени пръчици.