Напоследък все повече специалисти смятат, че нерядко сексуалните разстройства при мъжете се дължат на проблеми в емоционалната сфера, а не както се считаше доскоро - на физиологични фактори като високо кръвно налягане, диабет или увреждане на половите органи.

Според експерти от Американската академия на семейните терапевти, цитирани от Ройтерс, съвременната медицина трябва да хвърли повече усилия за изясняване ролята на емоционалните фактори: "Мъжката несъстоятелност в леглото може да бъде предизвикана от усещането да потиснатост, чувство за тревога, невроза, стрес, предизвикан от работата, семейни или финансови проблеми.

Неразрешените въпроси между мъжа и неговата партньорка, чувството на неловкост и срамежливост, страхът от реакцията на половинката, страхът от отказ - всичко това може да бъде източник да неуспехи в интимната сфера.

Според психолозите, за мъжа провалът в леглото е една от най-трудно преодолимите ситуации. И за съжаление мъжете, попаднали в подобно положение, често изпадат в състояние на безизходица.

Сексолози от университета на Чикаго са изучили най-разпространените грешки на мъжете, които могат да ги поведат до емоционално причинена еректилна дисфункция:
- на първо място - незабавното заспиване след полов акт;
- на второ място - усилията в търсене на т.нар. точка G при жената, което всъщност не й доставя особена наслада и дори може да предизвика отрицателна реакция.

Сред грешките се нареждат още прекаленото отдаване на работата и решаването на деловите въпроси, докато всичко останало се прави между другото.

Известно е, че мъжете преживяват пика на сексуалната си активност на 30-33 години. След 37-40-годишна възраст настъпва нейният естествен спад. Специалистите са убедени, че една от основните причини за потиснатото състояние на мъжете е намаляването на нивото на тестостерон в кръвта - този мъжки хормон влияе едва ли не на всички процеси, извършващи се в мъжкия организъм.

Затова, според учените от университета на Чикаго, с възрастта трябва да се проверява нивото на хормоните в кръвта, а понякога малка доза тестостерон, предписана обаче задължително от лекар, способства за невероятното нарастване на мъжките "успехи".