Ямбол, Шумен и Бургас са първите три български града, които официално обявиха грипна епидемия и затвориха училищата.

От днес Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве обяви грипна епидемия в Шумен. Това съобщи за Дарик главният епидемиолог на града д-р Марко Марков. Той допълни, че в момента заболеваемостта от сезонен грип в Шумен е 240 на 10 000 души население.

"Препоръчваме на Регионалния инспекторат по образование да преустанови учебните занятия за една седмица", каза още д-р Марков. По думите му, инспекцията продължава да следи епидемичната обстановка. Той допълни, че до останалите общини от областта са изпратени писма, с мерките които те могат да предприемат при повишаване на заболеваемостта.

До края на тази седмица училищата в град Шумен ще бъдат в грипна ваканция и учебните занятия се преустановяват, каза пред Дарик началникът на РИО доц. Добромир Добрев. За решението си инспектората ще уведоми и Министерството на образованието, младежта и науката.

Грипна епидемия е обявена официално и на територията на цялата Ямболска област. Всички училища излизат в грипна ваканция, съобщиха от областната администрация.

Препоръчва се на учениците да си стоят вкъщи, да не се събират на обществени места, за да не се заразят или да не разпространяват зараза. За целодневните детски градини и яслите ваканция няма - те продължават да работят при засилени предпазни мерки.

Обявена е грипна епидемия в община Каварна, съобщават от кметството. От 3 ноември до края на седмицата се преустановяват занятията във всички училища на територията на община Каварна, по препоръка на РИОКОЗ към Регионалния инспекторат по образование - Добрич. По-рано бе издадена заповед на кмета Цонко Цонев за затваряне на всички детски градини на територията на общината. 69,67 на 10 000 жители е заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в Добричка област, съобщи пред Дарик началникът на РИОКОЗ-Добрич д-р Светла Ангелова. По думите й заболяемостта е леко повишена, но е по-ниска в сравнение с общата за страната. Затворени са училищата в село Красен и в Тервел. Д-р Ангелова прогнозира, че тази седмица в грипна ваканция ще излязат още училища в областта. В Добрич общинските училища и детски градини ще приемат деца, защото процентите заболели все още не са високи, каза шефът на отдел "Образование" в кметството Нейчо Нейчев. Д-р Ангелова съобщи още, че двете деца в село Красен, заболели от свински грип, не са били хоспитализирани и вече са добре. Тежко е обаче състоянието на 15-годишното момче от Каварна, което бе настанено във варненската Инфекциозна клиника с диагноза А(H1N1).

Грипна ваканция обяви РИОКОЗ - Враца за всички училища на територията на общината, съобщи Митонка Червеняшка, гл. експерт от отдел "Образование". Ваканцията е до петък включително. Допълнителни дезинфекционни средства са закупени за детските градини. От общината проведоха среща с директорите на детските заведения за разясняване на грипната обстановка и мерките, които да се вземат в случай на съмнения на заболели деца. Спират се всички масови мероприятия.

Грипна епидемия на територията на община Бургас обяви Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. 25 000 ученици в общината от днес няма да ходят на училище, съобщи д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазването към община Бургас. Мярката е до края на седмицата. Яслите и детските градини засега остават отворени.

Решението беше взето на извънредно заседание вчера в късния следобед заради бързото разпространение на грипния вирус. То е въз основа на анализ на статистиката на регистрираните заболявания, който е показал, че болните са близо до 200 на 10 000 души, какъвто е прагът за обявяване на епидемия. Вероятно в следващите дни ще бъде обявена грипна епидемия на територията на цялата Бургаска област, прогнозира зам.-областният управител и председател на щаба Златина Дукова.

Тежко остава състоянието на бременната жена, заразена с грип A(H1N1), която е в реанимация на бургаската многопрофилна болница, потвърдиха оттам. 36-годишната Магдалена Ботева все още е на командно дишане. Според лекарите не може да бъде постигната бърза промяна в състоянието й. Бременната е най-тежкият случай на територията на областта от появата на новия щам. Тя постъпи в бургаската болница преди 11 дни с двустранна пневмония. На 29 октомври беше потвърдено, че е болна от свински грип. За още един мъж диагнозата е потвърдена, чакат се и резултатите от изследванията на трети човек.

В община Габрово до края на седмицата е обявена грипна епидемия. Спират се плановите операции, затварят се женските и детски консултации, забраняват се масовите прояви и свижданията в болниците, уточняват от регионалният щаб за борба с грипа в Габрово.

Заради повишената заболеваемост във ваканция до 6 ноември излизат всички 37 училища в общините Габрово, Дряново и Севлиево. За Габрово в края на миналата седмица тя е 355 на 10 000 души. Най-засегнати са децата във възрастовите групи 0-4 години и 5-19 години, съобщи д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ Габрово. Той информира, че от взетите 13 проби, 10 са положителни за свински грип. Процентът на отсъстващите ученици в областта е над 19, като в някои учебни заведения надхвърля 30%. От Регионалния инспекторат по образование информират, че четирите училища в Тревненска община, които до този момент бяха в грипна ваканция, подновяват учебни занятия поради намаляване на броя на болните. Детските градини няма да се затварят засега. Мярката, която се предприема при тях е засилване на контрола и недопускане на болни деца в групите.

През почивните дни в Габровската областна болница са прегледани 174 пациенти с грипоподобни симптоми, като 9 от тях са хоспитализирани. В Тревненската общинска болница са приети още 17 души, 4 от тях са с пневмонии. Репортерска проверка на Дарик установи, че аптеките и складовете в областта не са обезпечени със санитарни маски и Тамифлу. Маските за еднократна употреба трябва да се носят само от едната страна и най-много три часа, след което се заменят с нови. Антивирусните препарати не са за профилактика и не бива да се употребяват за самолечение, категорични са медиците.

В община Търговище затвориха детските градини в селата Надарево, Макариопол, Лиляк, Божурка, Руец, Кралево, Стража, Търтновца, Върдун, Драгановец и Черковна. Ани Кушева от отдел "Образование" на местната администрация  поясни, че причината е рязко намаляване броя на децата, посещаващи детските заведения, като голяма част от тях са болни, други родителите оставят вкъщи, за да не се разболеят. В град Търговище работят всички детски градини, но с намалени или слети групи. Около 50% от децата или са болни, или са останали у дома, за да се намали вероятността да се заразят. Всички училища в общината са в грипна ваканция до 9 ноември.

В две училища в Разградска област всяко трето дете отсъства от час заради заболяване от грип, съобщиха от РИОКОЗ. В ОУ "Васил Левски", село Сушево, заболеваемостта е 35%, а в ОУ "Паисий Хилендарски", село Равно, е 30%. Началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" в РИОКОЗ д-р Рени Кирякова заяви, че ще направи предложение до образователния инспекторат възпитаниците на двете учебни заведения да бъдат разпуснати в грипна ваканция до края на седмицата. В останалите училища в Разградско болните не надвишават 30%, което е изискване за освобождаване на учениците от занятия, затова в тях грипна ваканция няма да има, категорична бе д-р Кирякова. Според справка на здравната инспекция коефициентът на заболели при децата на възраст от 5 до 19 г. е 362,69 на 10 000, като за обявяване на епидемия е необходимо цифрата да достигне 200 на 10 000.

Грипна епидемия е обявена в община Ловеч, съобщи за Дарик д-р Анета Винева, директор на РИОКОЗ. Най-много са заболелите в детска и ученическа възраст. Според доктор Винева заболеваемостта е нараснала през последните три дни и е достигнала 274,91 болни на 10 000 души. Няма училища, в които да е обявена грипна ваканция, посочи Винева и допълни, че причината за това са неточните данни на Инспектората по образованието в Ловеч. Оттам не са посочили дали отсъстващите деца от няколко сборни училища са болни, или не са в клас заради други причини. Спрени са всички планови операции, свиждания, детски и женски консултации, засилен е филтърът в детските градини и ясли, каза още директорът на ловешката хигиенна инспекция.