Ако се опитвате да отслабнете, вероятно спазвате режим, пълен със съвети и "златни правила" как да намалите приеманите калории. Но също така вероятно ще се изненадате - много от тях всъщност дават обратен резултат. Предлагаме шест от най-честите грешки, допускани при спазването на ограничаващи диети, както и експертните съвети как правилно да сваляте килограми.

1. Презапасявате се с калории

Да, намаляването на калориите е основата на загуба на тегло. Но, ако складирате повечето от тези калории за края на деня, хормоните на глада са объркани и тялото ви иска да ядете повече от необходимото. Доказано е, че особено с напредване на възрастта тези, които изяждат голямата част от дневната си доза калории в една огромна порция за вечеря, произвеждат повече грелин (хормон, който причинява глад), отколкото, ако ядат същото количество калории на три равни части.

По-разумното решение: Консумирайте по-голямата част от калориите в началото на деня. Преяждането вечер потиска апетита сутрин и така се създава порочен кръг - не искате закуска, но винаги умирате от глад на вечеря. Изходът е да поправите баланса така, че да не се изкушавате да преяждате вечер. За да си върнете сутрешния апетит, намалете наполовина вечерното количество храна. Например: изяждайте за закуска около 500 калории - едно бъркано яйце с нискомаслен кашкавал върху пълнозърнесто хлебче с чаша портокалов сок. Това количество следва да ви засити до обяд. Щом режимът на апетита ви се оправи, не отлагайте с повече от 5 часа следващото ядене. То трябва да е приблизително в същото количество.

2. Ядете непостоянно

Проблемът при неравномерното хранене през деня е именно наддаването на килограми. Изследваниято сочат, че хората, които ядат в редовни интервали от време или разпределят обичайното си дневно количество храна в повече хранения през деня, изгарят повече калории през трите часа след основното хранене отколкото след след непланирани похапвания.

Този режим на хранене води и до производството на по-малко инсулин, чието прекомерно количество също се свързва с натрупването на тегло.

Освен това непостоянното хаотично хранене неусетно ще доведе до консумиране на ненужно големи количества храна. За съжаление ние рядко осъзнаваме колко калории допълнително добавят тези малки похапвания.

По-разумното решение: Открийте колко пъти на ден ви е необходимо да се храните (при всеки е различно) и си направете график. Не е добре да се чувствате сякаш умирате от глад, но е добре да се чувствате умерено гладни. Може да се насочите върху вътрешните знаци на тялото си чрез дневник на храната. Това е доказано ефективен подход - изследване показва, че хората, които си водят хранителен дневник, свалят до два пъти повече килограми.

3. Не броите всяка калория

Хората постоянно подценяват калориите в храни като киселото мляко, рибата и печеното пиле. Но само защото една храна е полезна, това не означава, че можете да ядете големи количества от нея. Една шепа ядки съдържа 200 и повече калории. И, ако я прибавите към дневното количество без да се ограничите от нещо друго, ето ви причина да не отслабвате.

По-разумното решение: Бройте всички! калории. Щом се научите, че една чаша зърнена закуска съдържа 200 калории или че има 220 калории в едно малко шишенце портокалов сок, ще станете по-предпазливи какво количество поглъщате.

4. Правите екстремни диети

Съкращаването на значимите калории звучи като бърз начин да свалите от теглото си, но е възможно да получите обратен нежелан резултат (т.нар. йо-йо ефект). Диетолозите препоръчват да не намалявате калориите под 1200-1500 на ден. Ако правите екстремни диети за повече от две седмици, метаболизмът ви постепенно, но временно ще се забави. И резултатът е, че започвате да губите все по-малко и по-малко килограми независимо от ограниченията. Причината е в това, че тялото складира енергия, за да ви предпази да не изгубите тегло прекалено бързо. И още нещо - когато драстично намалявате калориите, заедно с мазнините заедно с мазнините губите и мускулна маса - особено, ако не правите упражнения. Тъй като мускулите са своеобразна пещ, изгаряща калориите, това може да забави метаболизма за дълго, дори и след като сте спрели диетата.

По-разумното решение: Поставете си за цел да сваляте по половин килограм на седмица - бавното, стабилно намаляване на теглото ви подсигурява, че губите мазнини, а не мускулна маса. Ако искате да свалите 5 кг, започнете 10 седмици преди моментът, когато искате да сте си постигнали целта, а не само 4 седмици по-рано. Това е начинът за отслабване и задържане на новото тегло. За да сваляте по половин килограм на седмица, отрежете 250 калории от диетата си и изгаряйте по още 250 чрез физически упражнения всеки ден.

5. Целта за отслабване е краткосрочна

Статистиката показва, че само 20% от хората, които се подлагат на ограничаващи диети, успешно задържат теглото си след отслабването за повече от година. Това се дължи на факта, че след като постигнат целта си, те се връщат към предишните си хранителни навици. Но, ако наистина искате да спечелите битката с килограмите, трябва постоянно да спазвате хранителен режим, т.е. дори и след като сте отслабнали. Доказано е, че тези, които поддържат правилен режим всеки ден, е 1 1/2 пъти по-вероятно да запазят за дълго ефекта от отслабването, отколкото онези, които решават, че през уикенда могат да си починат от диетата и да се наядат до насита. Примерно, ако похапвате шепа бисквити всяка вечер преди лягане, поставете си за цел да ядете по 2 вместо 6, и намалявайте с по една на ден. Щом превърнете това в навик, похвалете се сами и продължете към следващата цел.

По-разумното решение: Мислете за здравословното хранене като за процес, не като за "диета" с начало и край. Правете малки промени, с които можете да свикнете и да ги превърнете в дългосрочни навици. Започнете като направите списък с проблемните части от диетата си, след това намерете начин да се справяте с тях - едно по едно.

6. Мислите, че "ниско съдържание на мазнини" означава "яжте повече

Когато една храна се описва като диетична, подсъзнателно ние приемаме, че можем да ядем повече от нея - дори и всъщност да е толкова калорична, колкото нормалната храна. Когато в едно изследване на участниците били предложени еднакви бонбони с етикет "нормални" или "с ниско съдържание на мазнини", хората ядели почти 30% повече от "диетичните". По-малко мазнини не значи по-малко калории! Но хората приемат, че е така и са склонни да прекаляват.

По-разумното решение: винаги проверявайте етикетите на храните - така наречените "диетични" често не са с по-малко калории. Ако вземете нискомаслени бисквити например, си спестявате само по 3 калории за бисквита. Щом проверите написаното, следвайте златното правило на всяка храна: внимавайте с количеството! Ограничете се до 2 малки бисквити или заменете кофичката плодово кисело мляко с детска порция.

И още нещо - предпочитате храни с нормално съдържание на мазнини, пак можете да свалите от теглото си - като следите количеството, което изяждате.