Трима роми, отвлекли две 19-годишни ученички, са заловени при акция на ГДБОП в плевенското село Бъркач към 14.00 часа днес. Четвъртият похитител на групата, който според първоначалната информация е тарторът на групата, се издирва. Според полицията мъжете предварително са планирали отвличането. Ромите похитители, чиято средна възраст е 30 години, имат родствена връзка помежду си и са криминално проявени, с богати досиета.

Двете жертви са били отвлечени снощи, когато си тръгвали от училището в Тетевен. Момичетата са били качени насила в колата на похитителите и са отведени с превръзки на очите в необитаема къща в село Бъркач, където са заплашвани с нож.

Сигналът за отвличането са подали родителите на двете девойки, след като похитителите поискали откуп от 30 000 лева по телефон, съобщи директорът на ГДБОП комисар Станимир Флоров: „Искали са откуп от родителите. Първоначалният поискан откуп е около 30 000 лева, осигурили са и банковата сметка".

Жертвите не са насилвани сексуално или физически. Те са открити в добро здравословно състояние, с тях ще работят психолози.