Десет общински съветници от групата на "Атака" в бургаския Общински съвет напуснаха редовете на партията и се обявиха за независими на специална  пресконференция. Като причина за отцепването техният водач, собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов, посочи "абсолютно несъгласие с парламентарната група на "Атака" и ръководството на партията".

Според Симеонов десетимата "не припознават в действията на парламентарната група на "Атака" двадесетте принципа и цели на партията, заради които те са влезли в местната власт".

Симеонов заяви още, че той и неговите колеги недоумяват защо откакто е започнало работа това Народно събрание нито лидерът Волен Сидеров, нито някой от ръководството на "Атака" не е посетил Бургас, за да обяви мнение по повод строежа на петролопровода Бургас - Александруполис, повторното съдене на граничния полицай Михаил Цонков и незабавното спиране на новините на турски език по националната телевизия.

Местните парламентаристи били огорчени и от 100-процентовата подкрепа на шефовете и парламентарната група на "Атака" за правителството на ГЕРБ и смятат, че "Атака" неоправдано кокетничи с партията, която е на власт. Групата на десетимата ще се нарича "независими общински съветници". Извън нея в редовете на "Атака" остават Димчо Грудев, Деян Стойков и Александър Бояджийски.

Новите независими в бургаския Общински съвет са Валери Симеонов, Валентин Касабов, Здравко Сталев, Мария Петрова, Гинка Дянкова, Петко Петков, Петър Таракчиев, Делян Иванов, Иво Лазаров и Ивайло Стаматов.  

Ето и отговорът на ръководството на ПП "Атака" и на парламентарната група на партия "Атака" в декларация, изпратена до Дарик:

През последните 4 месеца от екрана на телевизия СКАТ се води клеветническа кампания по адрес на партия "Атака" и лидера й - Волен Сидеров. Всяка вечер от ефира на "Дискусионно студио", както и от други предавания, се повтаря лъжата, че Сидеров и "Атака" се крият и не идват в СКАТ, за да отговарят на въпроси на зрители. Всяка вечер се критикува логичната позиция на партия "Атака", подкрепяща правителството на ГЕРБ - позиция, дадена след 4 години упорита битка срещу предишната престъпна власт с мандата на ДПС. Всеки ден от екрана на СКАТ се чуват нападки и обиди по адрес на Волен Сидеров, хвърляни единствено с мотива, че Сидеров подкрепя Борисов. Наред с тази просташка кампания срещу партия "Атака" и лидера й, по един изключително манипулативен и клеветнически начин, ръководството на СКАТ и водещият Енчев лъжат публиката, че "Атака" и Сидеров бягат от въпросите на зрителите.

Истината е, че веднага след парламентарните избори телевизия СКАТ престана да кани представители на партия "Атака", коментарът "Атака" на Волен Сидеров беше свален от екран, без самия Сидеров да бъде уведомен, от сайта на тв СКАТ бяха свалени всички кадри и материали, свързани с партия "Атака", а самото име "Атака" бе забранено за споменаване от журналистите в телевизия СКАТ. Ръководството на СКАТ е забранило на екипите си да отразяват каквато и да е проява на партия "Атака".

При тези обстоятелства няма как лидерът, депутати или активисти на "Атака" да представят позицията си пред зрителите на СКАТ. Самите зрители обаче не знаят всичко това и на тях им се внушаваше през последните 4 месеца, че "Сидеров се крие". През това време Сидеров обясняваше позицията на "Атака" пред всяка медия, която го е поканила и никога не е бягал от въпроси на зрители и слушатели. Когато обаче една медия - СКАТ слага цензура върху една цяла политическа партия в продължение на 4 месеца, няма как нейните зрители да чуят позицията на партия "Атака" от нейния лидер.

Точно затова, на 5 ноември след поредица от манипулативни предавания, "Дискусионно студио" с водещ Велизар Енчев, в които прозвучаха и долнопробни обиди към лидера на "Атака", представители на ръководството на партията и на парламентарната група потърсиха среща със софийския директор на медията Данчо Хаджиев. Група в състав: председателят на партията Волен Сидеров, Десислав Чуколов, зам.-председател на партията и на парламентарната група, зам.-председателят на 41-вото НС Павел Шопов, член на централното ръководство на партията, народният представител и бивш програмен директор на ТВ СКАТ Стоян Иванов и бившата служителка на СКАТ и настоящ народен представител Калина Крумова проведоха разговор с Хаджиев, в който настояха за участие на Сидеров в "Дискусионно студио" като право на отговор на десетките нападки и обиди по адрес на лидера на "Атака" в това предаване. Данчо Хаджиев отказа дори да пусне съобщение същата вечер, че е воден такъв разговор и че Сидеров се намира в съседно на Велизар Енчев помещение, но не е допуснат до екран.

В крайна сметка Хаджиев предложи на Сидеров да подаде молба до управителя на СКАТ ООД - Валери Симеонов, която щяла да бъде разгледана "по надлежния ред" и да й бъде отговорено писмено. Разговорът завърши с думите "Ако не ви харесва, оплачете се в СЕМ".

Като ръководство на парламентарно представена партия приемаме отказа да допуснат до ефир Сидеров на шефовете на телевизия СКАТ Симеонов и Хаджиев за недопустима цензура и за гавра с достойнството на Сидеров. Това е грубо  погазване на правото на отговор на десетки обиди, обидни квалификации и клевети по адрес на Волен Сидеров.

Във връзка с тази проява на цензура от СКАТ, напомняме, че управителят на СКАТ ООД Валери Симеонов, неговият съдружник и съуправител Данчо Хаджиев и водещият на "Паралакс" Валентин Касабов са общински съветници от партия "Атака", а Симеонов и Касабов са членове на същата партия. Касабов е трети в бургаската листа за народни представители на партия "Атака" за избори 2009, Валери Симеонов е на четвърта позиция в същата листа по негово изрично настояване, с което ръководството на партията се съгласи.

Непонятно е за нас това враждебно отношение към "Атака" от хора, настоявали да бъдат на водещи места в листите на същата партия за общински съветници и депутати. Непонятна е яростната защита на позицията на управлението на БСП с мандата на ДПС всяка вечер студиото на СКАТ и гостуването на врагове на "Атака" като Татяна Дончева, която искаше да закрие телевизия СКАТ и да ликвидира партия "Атака" със сила, докато беше депутат в миналия парламент. Същата вечер, когато Волен Сидеров и неговите колеги помолиха за ефир, в който да отговорят на въпроси на зрителите, Симеонов и Хаджиев предпочетоха гостуването на Дончева и цялото предаване беше посветено на партийния конгрес на БСП. Когато обаче зрител изрече думата "Атака" в ефир, той бива прекъсван от водещият Енчев с думите: "Това не е партиен офис". Самият Енчев е учредител и председател на партия "Социална справедливост", на която непрекъснато прави реклама по СКАТ, с която участва на местни избори и взе по-малко от четвърт процент. По-честно е Енчев да признае, че телевизията, в която работи е партиен офис, но на БСП. Ако управителят на СКАТ ООД Валери Симеонов е поставил телевизията си в услуга на червената партия, която изпращаше полиция да пребива активисти на "Атака", ако не одобрява подкрепата на партия "Атака" за управлението на ГЕРБ, а иска "Атака" да подкрепя БСП и ДПС, нека има достойнството да заяви това открито, да върне членската си книжка в централата на партията и да освободи мястото си на общински съветник в ОС Бургас, заето с бюлетината на партия "Атака". Нека същото направят и Данчо Хаджиев от Софийския ОС, Валентин Касабов от Бургаския ОС и всеки общински съветник, станал такъв благодарение на гласуващите за Волен Сидеров и "Атака", който днес не приема позицията на партията.  

За две години нито един общински съветник от партия "Атака" в Бургас не се е отчел са своята дейност нито веднъж в централата на партията. Затова ръководството на партията нарежда: общинските съветници от партия "Атака" в Бургаския ОС

Валери Симеонов Симеонов
Валентин Кирилов Касабов
Деян Стойков Стойков
Димчо Грудев Грудев
Александър Киров Бояджийски
Делян Иванов Иванов
Гинка Москова Дянкова-Папанчева
Мария Стоянова Петрова
Иво Цветанов Лазаров
Здравко Сталев Сталев
Петър Стоянов Таракчиев
Петко Атанасов Петков
Ивайло Харалампиев Стаматов

да се явят на отчет за дейността си за последните две години в централата на партията на ул. Врабча" 1, София, в сряда, 18 ноември. За неявяване ще се налагат санкции.