Програма като за юбилейно тържество, така може да се определят преминалите преди няколко дни тържества в Етрополе по повод 130-годишнината от Освобождението на града и общината от турско иго – 24 ноември 1878 година. „На този ден ветровете отвяват праха от кости и кръв по паметниците и времената влизат едно в друго.”
Тържествата започнаха  в 11 часа преди обяд с поклонение пред руския паметник в м. Прогон, източно от Етрополе.
Слез обяд последваха още две поклонения пред паметта на оставили костите си в Етрополе руски войни, в църквите „Св.Георги” и „Св.Архангел Михаил”.
„Етрополе 1877 година, ноемврия 12-ти /24 н.с./ , Россия влезе по 12 часа сабота спроти неделя” – е отбелязал неизвестен летописец в приписка към Новия завет в църквата „Св.Георги”.
На следващия ден – 25 ноември 1877 година, по стар български обичай, дядо Мильо Аламана  посреща с хляб и сол ген.Гурко, командващ Западния отряд. Русите влизат със знамена и музика в града и, следвани от етрополци, се отправят към църквата „Св.Архангел Михаил”. Руски свещеници отслужват литургия, а етрополският учител Илия Вълчев, който е бил преводач в щаба на ген.Гурко, произнася прочувствена реч.
След това започва и усилената подготовка за преминаването на Етрополския Балкан. 720 доброволци от Етрополе, водени от Георги Цариградски, тръгват в помощ на руските войни. Огромна маса от хора, коне, оръдия-разглобени и влачени с въжета, започва настъплението.
По-ожесточена се оказала обаче битката не с турците, а с мразовитата и незапомнена до тогава снежна буря. Тя не само изтощава хората, но е и главната причина за смъртта на 
много от руските войни и на доброволци. В зимния поход през Етрополския Балкан са загинали общо 870 души.  
Цветя пред паметниците в Балкана положиха на 24 и 25 ноември участниците в туристическия поход от Туристическо дружество Старопланиниски турист”.
Кулминацията на тържествата в Етрополе бяха тържественият концерт в салона на НЧ „Тодор Пеев” и тържествената заря-проверка пред Паметника на загиналите етрополци във войните за защита на Родината ни.