Етерични месла са разпространени в атпетчната мрежа, но не се търсят, тъй като хората нямат достатъчно познания за тях. Те са широко приложими в Ароматерапията – алтернативен метод за лечение на различни заболявания. Така например някои от етеречните масла са мощни противовъзпалителни средства, конкуриращи антибиотиците по отношение на ефикасността. Други имат психотерапевтично приложение и облекчават стресови състояния като депресия, безсъние, предменструален синдром.

Етеричните масла представляват течност под формата на маслени капчици или сакчета в растението. В даден период в годината и в опредлени часове на деня количеството етерични масло в растението се увеличава и това е най-подходящото време за неговото събиране и дестилация. Тези масла въобще не са мазни, а силно летливи, което означава, че бързо се изпаряват. Всяко етерично масло има различни свойства и възможности за въздействие. Така например лавандуловото масло представлява успокояващо средство и облекчава нервното напрежение, прилага се при изгаряния, главоболие и други заболявания. Розмариновото масло е стимулант, използва се за повишаване на способността за концентрация, помага и при лечение на мускулни болки и грип. Розовото етерично масло противодейства на вредните влияния на алкохола върху черния дроб, облекчава махмурлука, успокоява чевства като гняв, завист и възмущение. Етеричните масла не се използват в чист вид, а се смесват с базови масла, които също са много полезни поради съдържанието на йод, витамин Е и др. Бадемовото масло е ефикасно при екзема и всякакви кожни възпаления. Розовото масло съдържа витамин Е и ефективно в лечението на кожни проблеми. Рициновото масло, което древните египтяни използвали за лечение на кожни обриви и в балсамирането, е подходящо за екзема и суха кожа. Соевото масло се радва на добра популярност в кулинарията. Намалява  холестерола и лекува акне.

Етеричните масла се прилагат предимно външно. Втриват се чрез масаж в кожата, добавят се към водата за топли вани, вдишват се или се прибавят към растителни лапи и компреси. Тестът за чувствителност на кожата е задължителен преди използването на каквото и да е масло. Капнете една капка масло върху клечка за уши и само докоснете с нея вътрешната страна на лакътя, на китката или подмишницата. Покрийте мястото с лейкопласт и не го мийте в продължение на 24 часа. Ако се появи сърбеж, зачервяване или някаква друга реакция, не използвайте това масло.

Алетарнативният метод за лечение с етерични месла има за цел да предизвика релаксация, да даде енергия, да намали ефекта на стреса и да възстанови нарушеното равновесие между ума, тялото и душата, разказа местният аптекар Боряна Петкова. Тя от години продава ароматерапевтични продукти и приготвя лечебни мехлеми от тях. Цените на тъмните шишенца с лечебна течност са приемливи – между 4.50 и 20 лева. Най-скъпо е розовото масло.

Информацията, изложена тук, има познавателен характер. Ако желаете да ползвате ароматерапията с лечебни цели, трябва да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт или аптекар с добри познания в областта.