Президентът на МВБУ Лена Гайдарска е провела среща с местни свещеници, на която е било обсъдено да се подеме инициатива за забрана на импровизираните кръчми на Разпети петък в Ботевград. Те ще поискат този въпрос да бъде обсъден и решен в най-скоро време. За целта ще организират среща с кмета на общината Георги Гергиев и Ловчанския митрополит Гавриил. Вероятно тя ще бъде проведена, след като Дядо Владика се върне от Света гора, съобщи отец Борис пред наш репортер.

“Нямам съмнение, че инициативата ще бъде подкрепена от много граждани, защото не е редно да има веселие, когато е разпнат Христос. Това може да донесе само нещастие на града ни. Нека да има пазар и скари, но на втория ден от Великден. Според разкази на стари орханийци, тогава се е провеждал съборът на Ботевград. Вторият ден на Великден е подходящ за всенародно веселие”, каза отец Борис.

Първоначално на Разпети петък в Ботевград е имало само пазар на грънци, но не е ясно откога датира разрешението към него да се присъединят търговци на бира и кебапчета. Бирариите навлизат постепенно и стават все повече с всяка измината година, а централната част на града се превръща в обществена тоалетна. Нормално е добросъвестните граждани да не са равнодушни към случващото се на Разпети петък в Ботевград.