Наполовина могат да бъдат намалени жертвите от катастрофи в света чрез програма, която ще въведе Международната федерация по автомобилизъм. Това съобщи новоизбраният президент на федерацията Жан Тод при първото си официално посещение в България на този пост. Тази година загиналите по пътищата в световен мащаб надхвърлят 1,3 милиона души, а у нас всяка година в резултат на катастрофи умират по около 1000 души.

Само от началото на годината загиналите при катастрофи у нас са 808 души, от които 58 са деца. Страната ни е една от тези, в които се случват най-много пътни злополуки в Европейския съюз, като основните причини са превишената скорост и неправилното изпреварване. Шефът на световната федерация Жан Тод призова страната ни да се включи в програмата за намаляване на жертвите на пътя:

Жан Тод: „Ако не предприемем мерки, през следващите 10 години ще умрат още 10 милиона души по света. В България трябва да се подобри състоянието на пътищата и техническото състояние на автомобилите".

Трябва да се повишат глобите за нарушителите по пътищата, категоричен бе председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев: „Наказанията трябва да бъдат още по-сериозни, всичко онова, което се инкасира от тези наказания, главно по глобите, трябва да отидат за въоръжаване с по-добра техника на тези, които извършват този контрол".

Експертите предлагат още държавата да се освободи от провеждането на изпитите за шофьорски книжки и те да се провеждат от бранша, като според Янакиев това ще доведе до прекратяване на корупцията в сектора.