Изследванията от последните десетилетия доказват, че всеки излишен сантиметър от обиколката на талията съкращава живота. Изчислено е, че ако тя е под 65 см (за жените) и 80 см (за мъжете), това в повечето случаи е точно според нормата. Но ако този показател превишава 100 см (при жените) и 120 см (при мъжете), здравословните проблеми няма да закъснеят. Конкретните сметки показват, че всеки 5 излишни сантиметри увеличават риска от преждевременна смърт с 13-17%.

А кой би искал да рискува. Особено ако промените, които се налагат, за да влезем отново в нормата, не изискват кой знае какви усилия. Могат да помогнат например някои храни. За всеки, който иска да стопи някой и друг сантиметър от талията си, но без да се подлага на изтощителни ограничения в храната, диетолозите съветват да обърне повече внимание на няколко храни:

1. Хляб

Също така макарони и сухари, но само от твърди сортове пшеница или пълнозърнести. Калоричността на тези продукти наистина е доста висока, но пък в тях се съдържат голямо количество целулоза и витамини, което ги прави особено полезни - както за фигурата, така и за организма изобщо.
Резултатите от ново изследване, проведено от американски учени, показват, че особено жените, които употребяват повече целулоза и растителни белтъчини, са по-малко предразположени към образуването на мастни наслагвания в областта на талията и корема отколкото тези, които наблягат на мазните храни и полуфабрикатите. Въпреки че първите получават за едно денонощие средно с 400 калории повече.

2. Портокали

Колкото повече витамини има в храната ви, толкова по-добре и за талията. Следователно, за да бъде коремът ви стегнат и красив, трябва да ядете повече цитрусови плодове, броколи, домати и червен пипер.

3. Варено месо

Богатата на белтъчини храна утолява глада и не се "лепи" по талията. Според някои изчисления, оптималният начин за отслабване в областта на корема е да се храните 6 пъти дневно, като всеки път в менюто има поне един продукт, богат на белтъчини (варено месо, яйца, риба, обезмаслени млечни продукти).


4. Зехтин

Всеки съвременен диетолог би ви посъветвал да замените салатените подправки със зехтин - растителните масла са много по-полезни от животинските, те не водят до повишаване нивото на холестерола и се борят с образуването на мастни клетки в областта на корема. А зехтинът е най-полезната от всички растителни мазнини.

5. Риба

Употребата на омега-3 мастни киселини, освен положителното влияние върху сърдечносъдовата система, възпрепятства отделянето на адреналин. А както е известно този хормон се изработва най-много по време на стрес, който вече се свързва с натрупването на мазнини най-вече в областта на корема. За да се неутрализира този процес, ще помогнат най-много ядките и морските продукти.

6. Вода

Водата е достъпно, евтино и едновременно ефективно средство за отслабване. Тя намалява усещането за глад, не обременява организма с калории и активизира процеса на преработване на мастните клетки в енергия. Но не бива и да се прекалява - ако пиете твърде много вода, организмът ще остане без достатъчно калий, натрий и други полезни соли, а това ще доведе до проблеми със сърцето и бъбреците.

7. Вино

Според резултатите от различни изследвания, хората, които всеки ден употребяват умерени порции слаб алкохол са по-стройни от абсолютните въздържатели и от любителите на по-силните напитки. Пределната дневна доза обаче следва да е 100 мл вино, най-добре червено.