След като родната КЗК вече глобява заради постинги в уеб-форуми, не е чак толкова изненадващо, че щатската полиция е способна да арестува човек за не-писане в Twitter, предаде technews.bg.

Полицията в Лонг Айлънд “закопча” вицепрезидента на музикалната компания Island Def Jam Records Джеймс Ропо. Причината – не се наел да разпръсне тълпа от истерични тийнеджърки чрез публикуване на постинг в Twitter.

Хиляди млади момичета се събрали миналия петък в мол в Ню Йорк, очаквайки “наелектризираща” среща с момчето от сънищата си – 15-годишния канадски певец Джъстин Бибър. Някои от тях се скупчили в мола заедно с родителите си още заранта, за да са сигурни, че няма да пропуснат великата среща с младата звезда, насрочена за 16 ч.

Два часа преди обявената среща с Бибър обаче нещата излезли от контрол, съобщи АП. 13-годишна свидетелка на случилото се на име Ейми Мачи обяснява: “Хората започнаха да крещят “Джъстииийн!” и се втурнаха напред. Въжетата паднаха. Всички се блъскаха. Нямаше въздух за дишане”.

Четирима души са били ранени в последвалото меле, което в известна степен напомня трагичния случай с дискотека “Индиго” в столицата през декември 2001 г. Американските полицаи обче реагирали мигновено и още по време на случката арестували 44-годишния Ропо. Обвинението срещу него е, че с бездействието си е застрашил сигурността на децата и е възпрепятствал действията на държавните служители.

Последното е свързано с изявите на вицето в кибер-пространството. Полицаите помолили Ропо да помогне за овладяване на тълпата, като туитне с молба тийнейджърките да се разотидат. Ропо обаче отказал да напише каквото и да е в Twitter. Отказът му по този начин да сътрудничи на полицията е приет като съзнателно застрашаване живота на децата и обществото.

Певецът Бибър обаче е “туитнал” под заплаха, че ако не го стори, ще бъде арестуван. Събщението в социалната мрежа му гласи (правописът запазен): “събитието... е отменено. моля вървете си вкъщи. полицията вече арестува един човек от екипа ми. Не искам никой да пострада”.