15 молби за лечение бяха одобрени днес на редовното заседание на Център „Фонд за лечение на деца" и ще бъдат финансирани със средства на Фонда.

Пет от децата ще получат средства за лекарства и консумативи за лечение в България, съобщи zdrave.net.

Други 10 деца ще заминат за лечение в различни болници в Германия, Франция и Австрия. Фондът одобри отпускането на средства и за още 4 деца, с което да бъде доплатено вече започналото им лечение.

Фондът реши да отпусне финансови средства за поемане разходите на водещи чужди специалисти, които ще извършат у нас операции на 5 деца със сърдечносъдови заболявания.

С одобрените днес молби броят на децата, изпратени през 2009 г. за лечение в чужбина, вече е 49, а 45 деца продължават своето лечение.

Припомняме, шефът на Център „Фонд за лечение на деца" д-р Николай Добрев подаде оставка след като Сметната палата оповести, че над 25 милиона лева не са били усвоени за лечение на деца в чужбина от 2005 г. до сега.

Това са около 40% от средствата, с които разполага центърът. Данните станаха ясни при представянето на одит на Сметната палата, в който се посочва, че за периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата. От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.