Собственикът на МПС, което бъде снимано да се движи с превишена скорост, ще получава фиш с наложената му глоба, като по този начин ще отговаря за нарушението, независимо дали лично той е карал колата. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, изготвени от депутати от ГЕРБ. Предложенията бяха приети от транспортната комисия и се очаква следващата седмица да минат на първо четене в Народното събрание.

Досега нарушителят, заснет с камера, получаваше покана за явяване в КАТ, където фишът се издаваше на място. Камерите вече са монтирани по най-конфликтните кръстовища и чакат приемането на закона от депутатите, за да бъдат включени.

Членовете на комисията спориха за това, че по този начин за едно нарушение може да има двама виновни от правна гледна точка, тъй като същият водач, заснет от камерите, може да бъде спрян и от катаджии и впоследствие глобен, независимо дали колата е регистрирана на негово име.

Промените предвиждат още и възможността за обжалване на наложената с фиш глоба от страна на шофьорите. Това обаче ще бъде възможно само когато санкцията е вече платена от провинилия се. В случай, че той спечели обжалването, парите му ще бъдат върнати.

Промените включват и завишени санкции за водачи в нетрезво състояние. На пияните водачи ще им бъдат отнемани книжките за срок от минимум три месеца.