Майка обяви детето си за издирване, полицаи и социални служители установиха след като го намериха, че не се грижи за него и го пратиха в социална институция.

Жената е от Разград, в петък съобщила в местното РУ на МВР, че 4-годишният й син е отвлечен. Няколко часа след сигнала тийнейджъри довели детето в полицията, намерили го на близо два километра от дома му. Съвместна проверка на служителите на реда и на социалните работници установила, че майката системно не полагала грижи за момченцето. Преди няколко месеца тя се жалвала в социалната служба, че е жертва на домашно насилие от страна на мъжа, с който живее, и била изпратена в два кризисни центъра за жертви на насилие. И от двете институции докладите били неблагоприятни, жената не се грижела за детето.

След случая в петък момченцето е настанено в комплекса за социални грижи в Шумен, вероятно то ще остане там два месеца, а след това ще бъде настанено в приемно семейство.

Срещу майката е образувана проверка за неполагане на достатъчно грижа за детето, според Наказателния кодекс санкцията за това е „лишаване от свобода" до една година или пробация. Социалните работници я завели на психиатър, който поставил диагноза параноидна шизофрения. Сигурно ще се наложи принудително лечение, обясни шефът на отдел „Закрила на детето" в Разград Татяна Костова.