Отборът на Барселона победи кръвния си враг Реал Мадрид с минималното 1:0 в класическото дерби на Испания в 12-ия кръг от Примера дивисион. Мачът се игра на стадион "Камп Ноу" пред 95 хиляди зрители.

Звездите на каталунците Лионел Меси и Златан Ибрахимович взеха участие в мача и дори шведът вкара победния гол в срещата. Мачът се игра навръх рождения ден на Барселона, като клубът навършва днес точно 110 години.

Двубоят започна с домакински натиск на каталунците в началните минути на двубоя, докато "белите" предпочетоха да играят на контраатаки в предни позиции. И двата отбора обаче внимаваха изключително много да не допуснат грешка, която да бъде наказана от съпрника още в началото на срещата.

В деветата минута Лионел Меси проби през центъра към наказателното поле на гостите и подаде на Тиери Анри, който отправи удар към вратата на съперника, но стражът на столичани Икер Касияс улови топката. Минута по-късно Шави опита късмета си с изстрел от сериозна дистанция, но прати топката над целта.

В 12-ата минута мадридчани получиха възможност да изпълнят фаул и зад топката застана Кристиано Роналдо. Той обаче не бе достатъчно съсредоточен и прати кълбото право в стената, построена от играчи на Барселона. Осем минути по-късно Кака завърши блестяща атака на Реал с хубав пас в наказателното поле за Роналдо, който веднага стреля, но Виктор Валдес показа високата си класа и предотврати опасността.

В 37-ата минута Тиери Анри опита нов изстрел от невъзможен ъгъл, тъй като никой от неговите съотборници не го подкрепи в атаката и логично прати топката в аут. В последната минута на първото полувреме Марсело опита да затрудни стража на Барселона с изстрел ниско по земята, но Валдес улови коженото кълбо без проблеми.

След подновяването на играта двете единайсеторки продължиха ожесточената битка помежду си в средата на терена, а опасни атаки имаше и към двете врати. Малко след началото на втората част в игра за Барса се появи Златан Ибрахимович, който в 56-ата минута се превърна в голмайстор.

Даниел Алвеш напредна по дясното крило и направи невероятно центриране в наказателното поле на Кралския клуб, където Ибрахимович се измъкна от бранителите на гостите и заби топката в мрежата зад Икер Касияс за 1:0.

Шест минути по-късно обаче ситуацията за шампионите се усложни, след като Серхио Бускетс получи втори жълт, респективно червен картон и остави съства на Хосеп Гуардиола с човек по-малко на терена. Четири минути по-късно голямата звезда в състава на Реал - Кристиано Роналдо бе сменен, след като така и не успя да помогне на тима си да отбележи попадение.

Така се стигна до 69-ата минута, когато удар с глава на Жерар Пике едва не доведе до втори гол във вратата на столичани, но за съжаление на каталунците топката профуча на сантиметри встрани от целта. В 81-ата минута дойде иможе би най-доброто положение за мадридчани през втората част, когато Алонсо центрира от корнер, но Бензема от пет метра не успя да намери очертанията на съперниковата врата.

Минута преди края на редовното време Барселона пропусна да удвои преднината си. Отново Даниел Алвеш се отличи с прекрасно подаване в наказателното поле на противника, където изведе Меси сам срещу стража на Реал, но нисичкият аржентинец не бе съсредоточен и прати коженото кълбо право в ръцете на Касияс.

В 90-ата минута численото равенство на терена бе възстановено, след като и Ласана Диара получи втори жълт картон, а след него видя и този с червен цвят и пое към съблекалните преждевременно. В крайна сметка мадридчани така и не успяха да вкарат гол и двубоят завърши с победа на Барселона.

С тези ценни три точки каталунците изместват "белия балет" от лидерската позиция в Примера дивисион и вече са едноличен първенец.