Компютърни презентации, разказващи историите на три паметника в Ботевград, бяха представени в малкия салон на читалище “Христо Ботев”. Проявата премина под мотото “Паметниците – история и признателност”. Тя започна с тържествена програма, подготвена от учениците на ТПГ “Стамен Панчев”, които днес отбелязват 130 години от рождението на своя патрон. След това бе показана първата презентация, разработена от възпитаници на учебното заведение. Тя съдържаше исторически сведения за живота и делото на Стамен Панчев и за изграждане на неговия паметник. Бюстът на поета е осветен официално на 22 октомври 1939 година. Той е построен по инициатива на офицерско и подофицерско дружество “Сурсувул”. Автор на паметника е скулптурът Янко Павлов.

Възпитаници на ОУ “Н.Й. Вапцаров” представиха част от презентацията, завоювала първо място в регионалния конкурс “90 години Ньойски договор. Тя разказва за събитията в Орхание след подписването на Ньойския мирен договор и изграждането на паметника на Незнайния воин. Той е пострен в памет на загиналите във войните местни жители. На него са изписани имената на 83-ма бойци. Списъкът започва с името на Стамен Панчев.
Паметникът на Незнайния воин също е изграден по инициатива на офицерско дружество “Сурсувул”. Автор на проекта е Тома Делирадев. Фигурата на войника е излята от бронз в Италия.
Паметникът е осветен на 20 октомври 1929 година.
  
Третата по ред презентация бе посветена на паметника на Христо Ботев в двора на ПГТМ “Христо Ботев”. Възпитаниците на Техникума припомниха, че инициативата за изграждането му е на Карло Йосифов. Той е чех по произход и жевее по това време в Ботевград. Автор на проекта е Иван Христов. Паметникът е открит официално на 2 юни 1939 година. Първоначално той е бил поставен на западния вход на Ботевград, а през 1962 е преместен в двора на учебното заведение.

Компютърните презентации бяха представени в присъствието на много гости: Бранимир Йосифов, родственик на Карло Йосифов Папушек, Симеонка Влайкова – краевед и почетен председател на дружество “Орханиец”, директори на училища, учители и ученици.

Събитието бе организирано от община Ботевград и историческия музей.