Помните ли този стар глупав виц: „Вчера съдът осъди известен хакер на 15 години затвор. Според информационната система за затворите, присъдата на хакера изтича утре“? Е, нещо подобно, макар и не същото, се е случило в действителност в Масачузетс.

Бивш затворник е бил осъден на 18 месеца за хакване на компютърната мрежа на затвора, в който излежавал присъдата си. Той използвал пробива, за да се добере до личните данни за над 1100 от служителите на затвора, след което разпространил информацията сред съкилийниците си.
44-годишният Франсис Яноско е бил осъден тази седмица, след като се признал за виновен по делото за хакването, извършено в периода от октомври 2006 до февруари 2007. Как се случило всичко?
През 2006 Яноско бил пратен в затвора заради разбиване на пароли във връзка с намирането му за виновен по дело за детска порнография. Малко след като попаднал в затвора, компютърджията хакнал един от т. нар. трънки клиенти, свързан със сървъра на затвора. Така Яноско се добрал до базата с данни за служителите на затвора в Масачузетс. Той се сдобил с имената им, адресите им, рождените им дати, номерата на социалните им осигуровки, телефонните им номера. Всичко това той разпространил сред съкилийниците си.
Макар че машината уж била конфигурирана да работи само с правно-информационна система, затворникът хакер успял да я използва, за да се добере до куп непозволени услуги. Освен до базата данни за служителите, той успял да установи връзка към интернет, свалил си видео и снимки на служители на затвора, както и на други затворници, а също и аерофото снимки на самия затвор.