От месец април 2010 год. в имунизационния календар на детето са предвидени и съответно се поемат от НЗОК две нови имунизации. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” д-р Галя Йорданова, директор Дирекция “Договаряне, методология и контрол в извънболничната медицинска помощ” в НЗОК. Едната е имунизация против пневмококови инфекции. Втората ваксина е комбинирана петвалентна ваксина, в която съществуващите досега полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В са обединени. Тя е по-пречистена и намалява риска от усложнения. Както и в предишни години за децата до 18-годишна възраст не се дължи потребителска такса. Имунизациите и реимунизациите на децата се извършват след преглед от личния лекар и са съобразно Имунизационния календар на Република България.

Профилактичните прегледи при децата от раждането до навършването на 18-годишна възраст се извършват по Програма „Детско здравеопазване”. Тя включва в себе си както профилактичните прегледи, които са различни за различните възрастови периоди, така и имунизациите на децата. Наблюдението продължава да се прави от личния лекар на детето, а когато той няма придобита специалност по детски болести, родителят има право да си избере специалист по детски болести. Имунизациите винаги се извършват само и единствено от личния лекар, без значение от това дали детето се наблюдава от личния лекар или от лекаря специалист по детски болести. Насочването от личния лекар към специалист по детски болести става с направление. Програмата „Детско здравеопазване” е съобразена с растежа и с развитието на детето. В случай, че след профилактичния преглед се установят отклонения в развитието, и/или в растежа на детето, то се насочва за допълнителни изследвания и прегледи към специалисти по профила на риска или заболяването, което евентуално може да развие детето.

През 2010 г. при заболявания на децата до 18-годишна възраст, достъпът до детските профилни специалисти е неограничен на база издадено от личния лекар направление, каза д-р Йорданова. В сравнение с тази година възрастовата граница е до 14-годишна възраст. Това означава, че във всички случаи, в които детето има оплаквания и има нужда от консултации, преглед при специалист и назначаване на допълнителни изследвания, това става на база издадено направление от личния лекар, но личният лекар не може да откаже достъп до специалист във връзка със заболяването или риск от дадено заболяване.
При общопрактикуващия лекар цената на профилактичния преглед при деца е повишена и тя се доближава до цената на профилактичния преглед, извършена при специалиста по детски болести. Това е един сериозен финансов стимул, коментира д-р Йорданова. Повишението е над 2 лв.