Ако се запитаме кой се усмихва най-малко, вероятно най-честите отговори ще бъдат началниците, продавачите и бюрократите зад гишето. Склонни сме да се подиграваме на постоянно усмихващия се американец и да определяме смехът без причина като признак на глупост. А забравяме, че често именно от усмивките ни зависят нашите успехи.

Стратегия на усмивката

Първото правило на успеха неслучайно гласи: ако искате да предразположите към себе си околните, усмихнете се! Никой не обича обременения с проблеми човек, дори за това да свидетелства само изразът на лицето им.

Усмивката е измерима ценност. Според допитване, проведено в САЩ, тя наистина е ключ към успеха - и в работата и в общуването изобщо - 74% от тях не искат да имат нищо общо с мрачни хора, 58% са убедени, че "намусените" крият нещо, 69% не искат да бъдат приятели с такива, а 56% не желаят да работят с тях.

Жизнерадостните хора са по-експресивни в сравнение с мрачните и благодарение на това те повишават настроението и у околните, твърди психологът Даниел Голдман.

Усмивката създава и атмосфера на доверие, не само в началото.

Днес усмивката се е превърнала в "стандарт в бизнеса" - навсякъде се търсят служители, които, освен останалите си качества, се отличават и с ентусиазъм, жизнерадост и оптимизъм.

Тактика на усмивката

1. Заставяйте се да се усмихвате!
Ако сте сами, тананикайте си някоя любима мелодия. И най- изкуствената "дежурна" усмивка има положително действие - предизвиква прилив на кръв към мозъка, подобрява настроението и зарежда с оптимизъм.

2. Всеки ден на излизане от дома изправете глава, вдишайте дълбоко. Поздравявайте с усмивка познати и колеги, като показвате сърдечност при всяко ръкостискане.

Не се страхувайте, че могат да ви възприемат погрешно. По-често правете комплименти и задължително - с усмивка.

3. Правете гимнастика на мускулите на лицето - особено на тези от скулите към устните и около очите.

При много хора те са слабо развити и затова им е и физически трудно да поддържат естествената си усмивка. Тя също може да се тренира!

4. Учете се да се смеете... вътрешно
На път за работа вместо да мислите за нещо сериозно, спомнете си за нещо смешно. Любимата музика ще подобри настроението и със сигурност ще предизвика някоя усмивка в повече.

5. Не забравяйте ,че хората реагират повече на интонацията и мимиката, отколкото на смисъла на казаното.

Именно затова излишната сериозност може да погуби и най-добрата идея. Както и да провали една сделка.

6. И накрая, винаги постъпвайте така, като че ли сте щастливи.

Парадоксално е на пръв поглед, но и това ни прави по-доволни. Защото щастието зависи не толкова от външните условия, колкото от вътрешната нагласа.