Черноморец победи като гост над Балкан със 109-106 след 5-минутно продължение в един изключително драматичен и резултатен мач. Екзекуторът на домакините в тази среща се нарича Мартин Дурчев. Той не само донесе победата с тройка 2 секунди преди края, но стана топреализатор с 29 точки. Цял мач левичарят не можа да бъде опазен и вкара 7 тройки само от 11 опита..

За трети път Балкан изпуска победата, след като до последните 2 минути има приличен аванс от 6-7 точки. Първият път бе именно срещу Черноморец, но в първата среща в Бургас. След това се случи при гостуването на Спартак в първия мач за новата 2010 година. Сега същата ситуация се потрети. Две минути и 7 секунди преди края на редовното време "зелените" имаха аванс от 6 точки - 90-84. До края обаче не можаха да се разпишат нито веднъж след неточни стрелби на братята Иван и Любомир Лилови и допуснаха шест поредни точки. Домакините не успяха и при последната си атака 29 секунди преди края и при 90-90 мачът влезе в продължение.

В допълнителните пет минути се игра кош за кош, като Балкан повеждаше, а черноморци изравняваха. Както и в края на редовното време, 29 секунди преди края резултатът бе равен - 106-106, и атаката бе за Балкан. Този път Данчо Бозов не успя да отбележи при пробива си, при ответното нападение на бургазлии топката попадна у Мартин Дурчев, който 2 секунди преди края вкара седмата си тройка и донесе успеха на своя тим със 109-106.

Една от причините за поражението е незадоволителната защита на домакините, която практически омаловажи изключително силната игра в нападение на триото Бозов, Радев и Иван Лилов. Данчо Бозов завърши с рекордните за него 40 точки с отличен процент - 14-11 за 2 точки и 100 процента от наказателната линия - 15/15. Наско Радев тръгна нещастно с отсъдените срещу него 3 нарушения преди да бяха изминали 4 минути, но въпреки това наниза 31 точки. Иван Лилов завърши с 22. Сумарно тримата вкараха общо 93 точки от общо 106, приносът на останалите е твърде символичен - Тасич е с 6 точки, Райков има 3, с по 2 са Нанев и Любомир Лилов.

Освен че  не намериха противодействие срещу Дурчев, балканци  трудно се справяха под коша  с мощния Брус Браун, който завърши с дабъл-дабъл от 23 точки и 10 борби. Силно се включи и Дуейн Мортън, който бе посрещнат изключително топло от ботевградската публика, като отбеляза 16 точки.

Преобладаващата част от зрителите, изпълнили отново зала Балкан, я напуснаха като попарени. Чухме закани от някои от тях, че няма да идват повече на мачове на Балкан.

Снимки: Цветелин Кръстев