Българската прокуратура е отказала да разследва смъртта на 75 деца с физически и умствени увреждания от социалните институции у нас, починали през последните осем години. Това е основанието, на което Българският Хелзински комитет предяви съдебен иск по закона за защита от дискриминация срещу прокуратурата.

Според адвокат Маргарита Илиева бездействието на тази институция е пряка дискриминация, основана на уврежданията на децата. Въпреки установените пропуски в грижата за децата в домовете прокуратурата отказва да назначи досъдебно производство, обясни Илиева и допълни, че преди 3 години Българският хелзински комитет е поискал проверка на всички домове за деца у нас, прокуратурата установила десетки смъртни случаи и множество нанесени телесни повреди, но преценила, че не е нужно назначаването на досъдебно производство.

"Има домове, в които изобщо няма лекар, в други един лекар се грижи за над 40 деца. В някои домове за пет години умират 20 деца. Това е детска смъртност, която е в пъти по-голяма от общата за всички деца в България. Прокурорите обаче не счетоха за необходимо да разследват дали не е имало престъпления от гледна точка на злепоставяне на тези деца, непредпазливо причиняване на смърт и на телесни повреди, небрежности. Искаме съдът да обяви тази дискриминация със съдебното си решение, искаме да осъди прокуратурата като институция, да се въздържа в бъдеще от такова пренебрежение, искаме съдът да осъди прокуратурата да възстанови положението отпреди нарушението, да направи така, както би било, ако не бяха тези незаконни откази да разследва", коментира още Маргарита Илиева.

Адвокат Илиева изрази оптимизъм, че българският съд ще се произнесе в полза на подобряването на грижата за децата и призова държавата да задейства реформата в институциите.

Пред Дарик председателят на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани отговори така: "Реформата ще започне точно от тези домове за деца с увреждания, тъй като смятаме, че там грижата за децата е на най-ниско ниво".