Възрастно семейство, на което са отнети 40 декара обработваема земя във врачанското село Хайредин, се обърна към екипа ни. Земята е била прехвърлена с пълномощно, а в последствие и продадена.

Проверката на PRO.BG установи, че най-вероятно става въпрос за използване на фалшива лична карта за съставяне на пълномощно. Досъдебното производство по случая наскоро е спряно от прокуратурата в Козлодуй, поради неразкриване на извършителя на престъплението.

Според сем. Танчеви, в основата на престъпната схема стои мъж от Враца, които придобил земята им с измама, а след това я продал на частната фирма.

Пълномощното е извадено пред нотариус Румяна Радева в София на името на Любомир Георгиев Трифонов. На база на това пълномощно са вадени данъчни оценки на земята в Хайредин.

От общинската служба по земеделие в Козлодуй се свързали с въпросния нотариус, издал пълномощното. Той потвърдил, че е заверил документа в присъствието на възрастна жена, от чиято лична карта ставало ясно, че се казва Мария Танчева.

Тя обаче отрича да е подписвала каквито и да било документи.

Според запознати, най-вероятно става въпрос за изработена фалшива лична карта, с действителните данни на Мария Танчева. При направената графологична експертиза се оказало, че подписът не е на собственика на земята - Мария Танчева.

Месец след измамата срещу възрастното семейство, соченият от тях измамник е направил опит да ощети и друго семейство. Прокуратурата е върнала случая на полицията за доразследване.