Вчера от 18 часа се проведе общо годишно отчетно-изборно събрание на Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград. В малкия салон на читалището присъстваха 125 души от поканените 179.
Отчет за дейността на читалището представи Маргарита Кирова. Тя изброи многобройните изяви на местните таланти у нас и в чужбина. Маргарита Кирова благодари на всички самодейци за отделеното време и за приноса им за развитие на читалищната дейност.
На отчетно-изборното събрание бе представен отчет за дейността на читалището през миналата година. Общият размер на постъпилите приходи за отчетние период е 422 948, 99 лв. В това число 196 870 лева е държавната субсидия, 9 000 – допълваща субсидия, а останалите средства, над 190 000 лева, са осигурени от община Ботевград.
Общият размер на реализираните разходи за 2009 год. е 416 563 лв. От тях 261 489 са разходите за заплати, 55 255 лв. – за осигуровки, изплатени хонорари – 7 359 лв. транспорт на самодейни колективи – 15 000 лв. и други.

„Гордея се с творчеството, участията, с дарбите на нашите самодейци под ръководството на Маргарита Кирова. Тя е професионалист. И в условията на демокрация, и преди това е показала, че може да ръководи културата в Ботевградския край”, каза кметът на общината Георги Георгиев пред културните дейци. Той обеща, че община Ботевград ще продължава да заделя средства за изяви и нови костюми на местните таланти, за да „продължават да радват публиката в Ботевград, страната и чужбина”.

„Хвърлям ви ръкавицата и нека заедно да покажем, че можем да възродим една хубава традиция – събора на Ботевград. Убеден съм, че ръководството на читалището и самодейците ще организират на 5-ти април изпълнена със съдържание програма, която да продължи от 10 часа сутринта до мръкване”, допълни Георги Георгиев.

Отчетно-изборното събрание продължи с приемане на Устав на читалището и избор на ново настоятелство и проверителна комисия. За председател на настоятелството единодушно бе преизбрана Маргарита Кирова, а за членове бяха избрани Деспина Георгиева, Ралица Томова, Цветелина Николова, Николай Асенов, Григорий Гешев и Цветан Марков.
Маруся Дикова бе избрана за председател на проверителната комисия, а нейни членове станаха Евелина Канзова и Добринка Николова.