Президентът Георги Първанов поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради накърняващи авторитета му думи. Острата реакция на държавния глава е заради изказване в Шоуто на Иван и Андрей по Нова телевизия за притежавани от Първанов имоти в чужбина. От финансовото министерство отговориха, че президентът е бил подведен от смисъла на разговора.

Острата реакция на държавния глава Георги Първанов беше предизвикана от този разговор:

Водещ: Впрочем, между тези много богати хора вкарахте и президента в едно ваше изказване, където казахте, че Първанов е млад милиардер, това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света - в САЩ, Европа и Дубай, имате ли доказателства за това?

Симеон Дянков: Не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно. Други неща си говорихме с президента, но точно това не е мое изказване.

Водещ: Млад милиардер ли е?

Симеон Дянков: Не е млад, определено?

Водещ: Т.е. е милиардер?

Според Първанов тези „шеги" са неподходящи на фона на вчерашната информация за състоянието на бюджета и неизпълнението на приходите в него. Той поиска Дянков или да докаже твърденията, или да се оттегли от поста си.

Поредната размяна на реплики между двамата предизвика и коментарите на опозицията. Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че вицепремиерът Симеон Дянков „постоянно лъже". „Изказването на г-н Дянков или намеците по-точно са поредната серия от такова безотговорно говорене", допълни Станишев. Според зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров Симеон Дянков просто не е за този пост.

Това не е първият път, когато Дянков и Първанов си разменят остри реплики. Още миналата година Дянков се изказа остро срещу предложенията в доклада за президента, изготвен от икономисти от БАН. Според Дянков предложеното отпадане на плоския данък: „е малоумна идея. Тя дори не е необмислена идея или некомпетентна, тя е малоумна идея", заяви вицепремиерът.

Дни по-късно финансовият министър смекчи тона към икономистите от БАН, докато президентът не поиска повече пари за наука. Тогава последва ново изказване: „Президентът като говори за наука, той разбира неговите приятели от БАН. БАН не прави наука, БАН са феодални старци", заяви министърът на финансите.

Той отговори кратко на днешното искане на държавния глава: Според него президентът е бил подведен за смисъла на разговора.