Повишение в нивото на река Дунав при Видин и Ново село с 2 см е регистрирано през последното денонощие, съобщиха от хидрометеорологичната станция при Ново село. Равнището на реката при Видин днес е 800 см, а при Ново село - 740 см.

Прогнозата е нивото на Дунав при Видин да се повиши до края на седмицата с 10-15 см заради предвидените количества вода, които се очакват да бъдат изпуснати от хидротехническите съоръжения през следващите дни. Остава в сила въведеният първи етап от аварийния план за действие при високи води на Дунав. Според него е организирано  денонощно наблюдение на защитните съоръжения по поречието на Дунав и отводняване на залетите площи.

Водолази от Монтана ще отпушват днес затворен савак в защитната дига на река Тимок в Брегово, съобщи за БТА кметът на града Милчо Лалов. „Савакът е в най-ниската точка от основната дига на Тимок при Брегово и ако бъде отворен, събралата се вода ще се оттече в коритото на реката по-бързо", уточни Лалов.

С около 40 см се е понижило нивото на водата в наводнените площи край Брегово през последното денонощие, след като в понеделник бе прорязана защитната дига. Въпреки понижението на нивото, проблем са високите подпочвени води, които наводняват приземните етажи и мазетата на къщите в града, каза Лалов. Остава в сила обявеното бедствено положение в община Брегово. Общо 17 000 дка земеделски земи бяха залети през последните дни в землищата на Куделин, Балей и Брегово, след като река Тимок повиши нивото си.