Срамежливост и неувереност в себе си никога не са изпитвали само 7% от хората. Такива са данните от ново проучване на американски психолози, публикувано в изданието Psychology Today.

Въпреки че в различните групи на обществото липсата на увереност в себе си не е разпространено в еднаква степен, постоянният процент на хората, страдащи от такова усещане, се движи между 40 и 60%.

Предлагаме ви 15 съвета, които, надяваме се, ще ви помогнат да преодолеете своята неувереност:

1. Съставете списък на силните и слабите си страни
И в съответствие с него формулирайте житейските си цели - без да се надценявате, но и без да подценявате способностите си.

2. Дайте си сметка кое е наистина ценно за вас
Претеглете възможностите си и преценете какви искате да бъдете - утре или след години. Направете "инвентаризация" на досегашния си живот и се постарайте да промените неговия сценарий за в бъдеще. Но в никакъв случай с "това трябва да стане", или "трябва непременно да постигна това".

3. Определете кое стои в основата на живота ви
Анализирайте миналото и се постарайте да разберете кои събития и решения са направили живота ви такъв какъвто е. Опитайте се да разберете и да простите на тези, които са ви обидили или не са ви помогнали в нужда, простете и на себе си - за всичките си грешки, провали и колебания.

От всичко можете да извлечете полезна за себе си информация. След това "погребете" всички тези негативни спомени и освободете място за нови- спомени за бъдещи успехи (дори те да не ви изглеждат толкова големи).

4. Не се предавайте на чувството за вина и срам
То няма да ви помогне по никакъв начин да постигнете успехи оттук нататък.

5. Отчитайте външните обстоятелства
Свързвайте своето поведение с физическите, социалните, икономическите и политическите обстоятелства, но не и с недостатъците на собствената си личност.

6. Преценете реалното положение на нещата
Изградете у себе си търпимо отношение към околните, научете се с великодушие да приемате дори това, което ви се струва унизително.

7. Никога не говорете лошо за себе си
Не си приписвайте отрицателни черти - "глупав съм", "неудачник " и т.н. В същото време отчитайте слабостите си и се опитайте да поработите върху отстраняването им.

8. Не приемайте всяка критика
Вашите действия могат да предизвикат у другите различна оценка (и положителна, и отрицателна). Приемайте я, но никога не позволявайте да ви критикуват като личност.

9. Хората харчат огромни усилия за неправилно подбрани цели
Затова неуспехът (по-точно навреме полученият житейски урок) за пореден път ни позволява да избегнем доста по-големите разочарования.

10. Не се примирявайте
Нито с хората, нито с дейностите или заниманията, които предизвикват у вас чувство за собствена непълноценност. Ако не успеете да промените обстоятелствата така, че да почувствате увереност, по-добре се откажете. Животът е твърде кратък, за да губите дори минути от него за разочарования.

11. Позволявайте си да се отпускате
Вслушвайте се в мислите си. Когато сте сами, правете това, което най-много обичате. Така и ще разберете по-добре себе си.

12. Учете се да общувате
Наслаждавайте се на енергията, която си обменят хората. Представете си, че те също понякога изпитват страх и неувереност, и се постарайте да им помогнете. Изяснете си какво искате от тях и какво можете да им дадете.

13. Престанете да пазите твърде много своето "аз"
То е много по-силно и гъвкаво, отколкото може би ви се струва.
То се огъва, но не се чупи. И много по-добре е да изпитате кратък емоционален удар, отколкото да бъдете в постоянно бездействие.

14. Поставете си няколко сериозни и отдалечени цели
Те могат да се постигнат чрез изпълняването на напълно конкретни задачи. Не оставяйте без внимание всяка своя успешна крачка, не забравяйте да се похвалите. Високата оценка от околните повдига и вашата собствена.

15. Запомнете, че не сте пасивен обект, върху когото се "изсипват" неприятности
Човек е способен да оказва непосредствено влияние на повечето събития, да променя хода на живота си, ако иска това.

Ако сте уверени в себе си, неуспехите ще се превърнат в предизвикателства, отправени към вас от живота, а предизвикателствата ще се превърнат в победи.