Председателят на Софийския апелативен съд генерал Веселин Пенгезов съобщи, че ще излезе в домашен отпуск, докато не бъде разрешен случаят с опетняването на името му. Пенгезов свика извънредна пресконференция в отговор на публикация, в която се твърди, че е помагал на лица от групата на „Октоподи"-те. Той категорично отрече да познава Алексей Петров или когото и да е от задържаните при акциите „Октопод" и „Наглите".

Генерал Пенгезов ще поиска от главния прокурор Борис Велчев да провери изнесените по публикацията твърдения, както и изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че бивш магистрат е помагал в престъпната дейност на „Октоподи"-те. Според Пенгезов лично директорът на ДАНС Цветелин Йовчев му се е обадил 20 минути преди Софийският апелативен съд да заседава по мярката за неотклонение на сочения за един от пасторите на „Наглите" Антон Петров-Хамстера. Йовчев тогава съобщава, че срещу Пенгезов ДАНС има анонимен сигнал, според който председателят на Апелативния съд взима пари, за да въздейства върху магистрати. Пенгезов не е обърнал особено внимание на разговора, тъй като твърди, че по никакъв начин не може да въздейства на магистрати и техните убеждения. Все пак Софийският апелативен съд пуска Хамстера под гаранция от 20 000 лева, а МВР негодува.

Пенгезов каза още, че е възможно прокуратурата нарочно да заблуждава вътрешното министерство, че по знаковите акции в последните месеци са налице достатъчно доказателства, които да оставят задържаните в ареста. В заключение председателят на Софийския апелативен съд, каза, че ако има лице, което да има интерес да го злепостави, то това е именно набеденият за лидер на „Октоподи"-те и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров.