Френската полиция арестува 25-годишен хакер, който проникнал в мрежата за социални контакти Twitter и получил неразрешен достъп до акаунтите на известни личности, сред които певицата Бритни Спиърс и президента на САЩ Барак
Обама, предадоха световните агенции.

Хакерът с потребителски ник HackerCroll бил заловен във вторник при съвместна операция на френската полиция и ФБР в централния френски департамент Пюи дьо Дом.

ФБР се свързало през юли 2009 г. с френската полиция след като установило, че някой е успял да влезе в системата на Twitter като администратор и да се добере до поверителна информация. „Лицето е публикувало в специализирани блогове информация за около дузина американски известни хора, включително президента Барак Обама. Проблемът щеше да е по-голям ако беше постнал поверителна информация", заяви ръководителят на френското бюро за борба с компютърните измами Адлин Шампаня. Тя не уточни как хакерът е използвал Twitter акаунта на американския президент, пише БТА.

Задържаният мъж заяви след ареста си, че искал само да покаже, че дори „на големите компании са не по-малко уязвими от обикновените потребители на интернет". И прокурорът по делото Жан-Ив Кокия е склонен да вярва на признанията му става ясно след думите: „По всичко личи, че този човек не е хакер в същинския смисъл на думата. Действията му могат да бъдат сравнени с действията на човек, влязъл в къща с отворена врата". „Хакерът е бил мотивиран от предизвикателството, а не от финансова облага. Той е проникнал по неразрешен начин в системата на Twitter, но не е променял данни, нито е извършвал измами", заяви още прокурорът.

Жертви на проникването в Twitter не е имало, доколкото хакерът не е опитал да спечели пари или да получи друга облага от проникването си в мрежата, отбелязаха от полицията. По случая се води разследване, а през юни хакерът ще бъде изправен пред съд. Той може да получи до две години затвор.