Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Днешното заседание на съда продължи близо 12 часа. По време на заседанието на Петров бяха повдигнати и нови обвинения от прокуратурата.

Соченият за лидер на групата на „Октоподите" Алексей Петров е отправил заплаха спрямо един от наблюдаващите прокурори по делото срещу него. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение на Петров. Думите на Петров спрямо прокурора са били „Да ме оставят половин ден с този прокурор в килията и да видим какво ще му се случи".

Прокуратурата поиска Алексей Петров да остане в ареста, тъй като, ако е на свобода може да окаже влияние на свидетели по делото. Държавното обвинение съобщи още и за намерена в дома на Алексей Петров строго секретна справка. В нея ставало дума за наркоразпространие, споменавало се и името на убития прокурор Николай Колев.

Справката е била подписана от ген. Атанас Атанасов в качеството му на началник на Националната служба „Сигурност" и касае сведения за убития прокурор. Според Атанасов той никога не е възлагал задача на Петров да изготвя справка за наркоразпространение. Според прокуратурата няма законово основание справката да се намира в дома на бившата барета.

По-рано съдът повдигна нови обвинения срещу бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров. По случая са били разпитани зам.-директорът на ДАНС Иван Драшков и бившият ръководител на Националната служба "Сигурност" Атанас Атанасов.

Новото обвинение срещу Петров е за разгласяване на държавна тайна, стана ясно в съдебната зала. Срещу него се води и досъдебно производство за принуда и рекет, поясни адвокатът му Васил Василев. "Според прокуратурата Петров е разгласил секретна справка в годините преди ДАНС да бъде създадена, а от друга страна, се твърди, че той се е запознал със съдържанието й след като вече е бил служител на ДАНС", твърди адвокатът му.

Василев заяви още, че заедно с колежката му Ина Лулчева са били подслушвани докато обсъждали стратегията по защитата на Алексей Петров. От това подслушване разследващите започнали насрещни действия срещу защитата като се стигнало до там, че дори били сложени подслушвателни устройства в килиите в ареста. В Съдебната зала стана ясно още, че като доказателство срещу Петров има и строго секретен документ, който съдът отказа да приеме. В условията на ареста подслушваните са говорили за действията на прокуратурата, отправяли квалификации към премиера и вътрешния министър, играели на карти и пеели песни.

Алексей Петров беше доведен в съдебната зала накуцвайки и подпирайки се с патерица. Преди началото на съдебното заседание той заяви, че месец преди да бъде арестуван, е имал среща в министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. На нея бившата барета обяснил, че МВР и ДАНС се използват за политически цели, а партията стои над държавата.

Петров твърди още, че е писал писмо до настоящото правителство от името на Съюза за стопанска инициатива, в което се критикуват управленческите принципи спрямо малкия и средния бизнес. Бившият сътрудник на ДАНС отрече да е изнасял секретни документи от агенцията и обяснил пред Цветанов кои са хората, които използват ДАНС.

Петров отрече да познава и ръководителя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, за който се твърди, че е помагал на групата на Октоподите.

Освен за Петров, съдът заседава по мярката за неотклонение на Марчело Джотолов. Двамата са единствените оставени в следствения арест от задържани при акцията "Октопод", която беше проведена през февруари. Срещу Петров и Джотолов има обвинения  за участие в организирана престъпна група, която над 12 години се е занимавала с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.

Заседанието на съда продължава.

13 души бяха задържани при специализираната полицейска операция "Октопод", която беше продължение на акциите "Наглите 1" и "Наглите 2". Арестуван беше и Алексей Петров, бивш агент от ДАНС. В Националната следствена служба бяха отведени братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров-Трактора, Марчело Джотолов-Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева. В ареста останаха само Трактора и Марчело.