От днес стартира Седмицата на гората. По този повод директорът на Горско стопанство – Ботевград инж. Веселин Нинов отправя приветствие, в което се казва:

Вече 85 години, в България се отбелязва “Седмица на гората”. Идеята възниква още през 1911 г. с предложение в тогавашния нов Закон за горите да бъдат уредени два празника на залесяване през годината – през пролетта и през есента – в които всеки по-възрастен от 15 години български гражданин да засажда най-малко по пет дръвчета в определените от лесничействата места. Фиданките да се вземат от горските разсадници. По време на тези празници учениците от всички училища в България, ръководени от наставниците си, също да засаждат по 3-5 дръвчета. В залесяването трябва да участват и войниците.
Минава повече от десетилетие, когато идеята се превръща в реалност с излизането на осмия Закон за горите. Първият организиран празник на залесяването е на 12 април 1925 г. През първата година на празника са засадени 420 000 горски фиданки, а на следващата година са 3 120 000. Празникът започва да се провежда в цялата страна. Инициативата “закрепва” и добива естествена популярност.
 Повече от всякога, през седмицата на гората, лесовъдите се стремят да разкажат на обществото за смисъла на своя труд като увлекат и приобщят повече хора към своята цел и работа. Празничната седмица винаги си има свой девиз. Тазгодищният е “ГОРАТА  УТРЕ – НАША  ГРИЖА  ДНЕС ”.

Ще цитирам думите на Николай Хайтов за българската гора - “Нейното очарование е очарованието на живота. Неведомата й сила е във властното й обаяние на сурова и нежна майка, която ражда, кърми, която дава и ни закриля, вдъхновява и дарява”. Всеки път когато чета и изричам тези думи изпитвам чувства и трепет към българската гора. В историята на човечеството не една цивилизация си е отивала, защото си е позволявала безмилостно да експлоатира гората. Днес този проблем се е превърнал в глобален - не случайно ООН обяви 2011 година за година на гората. За България гората има особено значение. Горите са дома, средата на биологичното разнообразие, което ни нарежда на 3-то място в Европа. Горите са не само суровинен доставчик на дървесина, но и база за развитието на туризма, планинското земеделие и животновъдство, лова и риболова, пчеларството и др. За нас българите гората е един от дълбоко утвърдените в националното ни самосъзнание символи. Не е случайно, че възприемаме “Хубава си моя, горо” като втори химн на България.
На казаното до тук искам да поставя ясно няколко проблема: първо - крайно време е всички ние - лесовъдите, представителите на институциите, гражданите, да погледнем на гората не като на природна даденост, а като на един национален ресурс и ценност. Нужна е промяна в отношението към нашата гора. Не е достатъчно да я съхраним количествено, за да я подобрим качествено, трябва да създадем нова атмосфера, нова култура в отношението към гората.
За да постигнем тази цел, тя трябва да бъде дългосрочна, изисква усилията на много хора и много институции. Тя е свързана с формирането на едно ново мислене, ново съзнание, преди всичко в подрастващите, в младежта. За да я реализираме, е нужно партньорството между всички фактори - държавни институции, местна власт, учебни заведения, медии. На първо място инициативата и примера трябва да дойдат от лесовъдите и служителите по горите. Заедно с поколенията расте и гората. Каква природа, каква гора ще оставим на следващите поколения - това е отговорност на сегашното поколение. Ние трябва да си дадем сметка за причините, които са довели до резултата, който имаме сега.

Не можем да постигнем резултати, от които да се гордеем, ако от едната страна наливаме водата, а от другата страна тя изтича. Не можем да се обръщаме към обществото, без да сме гарантирали ефективната работа на служителите по горите. Разбира се, в никакъв случай не подценявам положените усилия, мерките и упорития труд. Въпреки проблемите и трудностите, с упорита работа, отговорност и ангажираност, служителите по горите и горските работници се справят с мисията си на пазители и стопани на гората. Денем и нощем се води война с посегателствата върху горите и незаконната сеч, пожарите. Всяка година залесяваме и създаваме нови гори и това не остава незабелязано от обществото.

Обръщам се към всички граждани с молба да ни информират незабавно за всичко нередно, което са забелязали да става в горите. По този начин всеки ще помогне за опазването на нашата гора. Особено голям проблем станаха горските пожари, причинени от безумно палене на огън с цел обгаряне на запустели ливади, пасища и други площи в близост до гората. През месец март имаше дни, в които горяха едновременно по 10 и повече пожара в близост до горите и в самите гори. Нека всички да бъдем отговорни и съпричастни към бъдещето на нашите гори и със своите действия да помогнем да запазим едно дърво повече. В този аспект, през Седмицата на гората Държавното горско стопанство ще подари на всеки желаещ гражданин горско дръвче от видовете кедър, чинар и явор. Това са видове, които са подходящи за засаждане както в горски условия, така и в паркове и градини. Искам това да се превърне в традиция за нашето горско стопанство и общините Ботевград и Правец - хората да идват и да получат безвъзмездно дръвчета, които да засадят заедно със своите деца.
По случай Седмицата на гората поздравявам всички лесовъди, работници и служители в системата на горите. Желая на Вас и Вашите семейства най-вече здраве и нека всички ние се гордеем със своята професия и с работата си днес да създадем утрешната българска гора!