Решения от редовно заседание на Етичната комисия при Българската федерация по баскетбол:

Дневен ред:

1. На основание чл. 7 от Правилника на Етичната комисия по писмен доклад на г-н Камен Тошев, дежурен представител на срещата от НБЛ между Спартак и Левски, проведена на 31.03.2010 г. в град Плевен: "Поведение на публиката - агресивно и вулгарно по отношение на съдиите. При оставащи около 6.45 минути до края на третата част старши съдията Владимир Цеков бе наплют на два пъти (по негови думи) от агитката на Спартак под коша на гостуващия отбор.

2. По доклад на дежурния представител Васил Гъдев на срещата Спартак - Рилски спортист, проведена на 03.04.2010 г. в град Плевен:

"Преди и по време на срещата агитката от привърженици на Спартак беше разпънала лозунг със съдържание "Турция не е Европа" на парапета с дължина около 3 метра. При направената забележка лозунга беше прибран, но след започване на срещата отново беше показан. При направената втора забележка и намесата на организаторите до края на срещата лозунгът беше прибран. От ръководителя на групата Иван Кюлджийски - председател на ВМРО-Плевен, получих визитна картичка и предупреждение, че ще се видим в съда".

Решения:

1. За допуснато обидно поведение на част от публиката към съдия на срещата, на основание чл. 5, т. 4 от Кодекса за етично поведение и чл. 13 от Правилника за дейност на Етичната комисия - наказва Баскетболен клуб Спартак с предупреждение (официално деклариране на по-строго наказание при следващо нарушение). Счита за необходимо организаторите по време на следващите срещи в град Плевен да популяризират настоящето решение и предупредят публиката. 2. На основание чл. 5 от Кодекса за етично поведение, комисията изразява признание на организаторите - Баскетболен клуб Спартак за предприетите своевременни мерки за премахване на издигнат от публиката транспарант със съдържание, нямащо отношение към спортната проява, а имащо политически привкус