След близо седемчасово заседание Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров, който е сочен за лидер на престъпната група на „Октоподите". В ареста остава и друг член на групата - Марчело Джотолов, който също обжалва днес наложената му мярка за неотклонение.

Обвиненията срещу Петров са за ръководене на организирана престъпна група, рекет, принуда и разгласяване на държавна тайна. Според съда на този етап може да се приеме, че има обусловено предположение за авторство на престъпленията, както и опасност, ако обвиняемият бъде пуснат на свобода, той да извърши ново такова или да повлияе на свидетели.

Защитата на Петров се обедини около твърдението, че прокуратурата не е положила, които да обуславят най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Според адвокатите общественият интерес предполага по-голямо разследване от това, което е било проведено за двата месеца, през които Петров е в ареста.

Прокуратурата от своя страна заяви, че са били разпитани над 50 свидетели, извършени са близо 80 претърсвания както и проверки на оръжия.

Алексей Петров беше доведен в Съдебната палата по засилена полицейска охрана.

На влизане в съдебната зала Петров заяви, че високият рейтинг на премиера, а не общественият интерес, е причината той все още да е в ареста.

Петров е сочен за лидер на престъпната група на "Октоподите", която беше разбита при зрелищна полицейска акция през февруари. По-голямата част от задържаните бяха пуснати на свобода, като съдът остави в ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов.

Петров и Джотолов са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се над 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.

Срещу Петров има и повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна.

Според защитата на бившата барета за 2 месеца разследване прокуратурата все още не е събрала достатъчно доказателства, които да обуславят задържането на Петров.

Според адвокатите общественият интерес предполага по-голямо разследване от това, което е било проведено през двата месеца, в които Петров е в ареста.

Прокуратурата заяви, че са разпитани над 50 свидетели, извършени са близо 80 претърсвания, както и проверки на оръжия.

От показанията на зам.-директора на ДАНС Иван Дражков и на бившия директор на Национална служба сигурност Атанас Атанасов става ясно, че на Алексей Петров не са били поставяни специални задачи относно борбата с организираната престъпност, докато е работел за спецслужбите.

Алексей Петров се обърна към Волен Сидеров в качеството му на председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС с молба да разсекрети предоставената от него информация за използвания от специалните служби своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора.