Всяка година до края на април фирмите, които са изплатили доходи на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред НАП данни за конкретните суми. НАП сравнява данните от работодателите с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или  данъчна ревизия.
В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми внесени за доброволно пенсионно и здравно осигуряване.
Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което е изплатен доход различни от тези по трудов договор.
От НАП напомнят, че през 2008 г. и 2009 г. 100 000 физически лица „забравиха” да подадат декларации за облагане на доходите. Това беше установено именно чрез съпоставка на данните от справките, подавани от работодателите и доходите, посочени от физическите лица в техните декларации. Общата на сума на недекларираните доходите беше от порядъка на около 500 млн. лв., а укрития данък - около 70 млн. лв. 
От 1 май служителите от офисите на НАП в цялата страна започват да изпращат покани до всички, които не са подали декларации за доходи през 2008 г. и 2009 г. Целта е да се изясни дали разминаването се дължи на технически грешки, като например неправилно попълнено приложение, некоректно подадени данни от работодатели и т. н.
До края на годината НАП ще засече и данните в декларациите, които се подават до 30 април 2010 г.
Повече информация за сроковете за подаване, както и помощ при попълване на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на информационния телефон на НАП – 0700 18 700, на цената на един разговор за цялата страна. До края на данъчната кампания колцентърът на приходната агенция ще работи с удължено работно време - всеки делничен ден от 8.00 до 18.30 ч.