Повечето съвети, които се дават на двойките, не отиват твърде далеч - като резултат, основните истини за дългосрочната страст са изненадващи.

Всички можем да изрецитираме мантрите на модерните съвети за секса: "Кажи на партньора си какво искаш; почувствай тялото си; отпусни се." Всеки има право на страхотен секс, казват съвременните секс-гуру, и ще го имате, ако преодолеете задръжките си, обичате партньора си и просто оставите нещата да се случат.

Но има обаче нещо, което драматично не си пасва с многобройните съвети в книгите за себепознание и други печатни (и не само) материали. Жадуваме за сексуално блаженство, но всички онези съвети като че ли пропускат нещо.

И когато съветът, който сте получили, не проработи, се чувствате като че ли сте се провалила: може би не сте успяла да се отпуснете достатъчно, не сте почувствала тялото си или може би, още по-лошо - явно не сте наистина влюбена.

Докато, всъщност, тези съвети не са погрешни, те са просто първата стъпка, насочваща по-скоро към "механиката", а не към по-дълбоката динамика в сърцето на сексуалността.

1. Много хора всъщност не искат страхотен секс.
Страхотният сексуален опит може да означава загуба на ума под силното влияние на емоцията - той изисква да се конфронтирате с всякакъв вид притеснения и да използвате вътрешния си резерв, за да се справите с предразсъдъците и угризенията.

2. Сексът става по-добър с годините.
Въпреки че младите се възбуждат много по-бързо, поразителният секс е специалитет на хората между 40 и 60 години. В средна възраст хората са по-наясно със себе си и по-малко несигурни.

3. Компромисите може и да не свършат работа.
Сделките ("аз ще направя това, ако ти направиш онова") може да изглеждат справедливи, но на практика правилата на всеки от партньорите изхвърлят от секса нещо, което може да е хубаво, но за тях е задръжка. Така двойката остава с ограничен репертоар, което гарантира скука, да не говорим за негодуванието, когато единият от партньорите не е толкова "задръстен". По-добре приемете инициативата да предизвикате сама себе си, опитвайки нещо ново.

4. Жените обичат горещ секс.
Жените са много "по-отворени" от мъжете да говорят "мръсно" - за горещ, похотлив, интензивен секс. Но в леглото те често се въздържат да го правят, защото се срамуват или се страхуват да не накарат партньора си да се чувства неадекватно. Много двойки си мислят, че сексът при омъжените трябва да е кротко, нежно "правене на любов" и се чувстват виновни, ако им се прииска да са по-неприлични.

5. Сексът не е умения.
Дискусиите за техниките са отвличане на вниманието от темата. Ако гледате на секса като на комплект от умения, ще се отдалечите от него, фокусирани върху това да го правите правилно, вместо върху това с кого го правите. Давайки на вашия партньор "технически наръчник" (там, а не тук; по този начин, а не по онзи...) би довело до механически професионален, предсказуем и емоционално мъртъв секс. Освен това не може точно да знаете какво искате - това се променя! Притискайки собствените си ограничения, като изследвате органически нови стилове, ще предизвика повече наслада от сексуалното изживяване.

6. Прекратете дербито "оргазъм".
Повечето оргазми не са равнозначни на по-добър секс. Много хора се справят в леглото, стигайки дори до оргазъм, но въпреки това остават не съвсем задоволени, защото не са свързани емоционално с партньора си. Това е вярно обикновено за мъжете, но и двата пола са способни на физическа възбуда без еротичен заряд, както и на оргазъм, без всъщност да се наслаждават от секса. Вместо да се фокусирате върху оргазма, обръщайте повече внимание на емоционалната и физическа връзка: Може ли дълбоко да почувствате партньора си по време на секс? Може ли да установите контакт?

7. Настройте се на една станция - не поставяйте пространство между вас.
Изключването на мозъка, фокусирането върху усещанията или фантазиите за друг човек - неща, които терапевтите често препоръчват, може а ви помогне да постигнете поносим секс. Но като се концентрирате върху тялото или мислите си единствено, се отдалечавате от партньора си. Освен това сте уязвим/а към отвличане на вниманието - настроението може да бъде загубено от алармата на кола, например. Настройката на вниманието ви по такъв начин, че да включва и партньора ви, може да направи преживяването много по-интензивно.