Ако човек прекарва повече от 5 часа всеки ден пред компютъра, трябва да знае основни неща, за да не влоши допълнително здравето си. Първото и най-важно нещо е изборът на стол. Облегалката на стола трябва да придържа долната част на гърба. Колкото до самия стол, той трябва да е достатъчно широк, за да е удобен за седене.

„Седнете така, че лактите ви да са леко увиснали, краката ви трябва да стоят паралено на пода, главата дръжте изправена, с лек наклон напред", съветва ортопедът д-р Асен Джеров.

Разстоянието от върха на носа ви до монитора трябва да е не по-малко от 70 см. В случай че човек усети болки във врата или някакаво неудобство в тази област на тялото, трябва да стане и да направи следните упражнения:

1. Както стоите прави, отпуснете ръце покрай тялото. Завъртете главата си наляво, а след това надясно. Повторете движенията 5-10 пъти.

2. В изправено или седнало положение отпуснете ръце покрай тялото. Отпуснете главата си надолу, като докоснете с брадичка гърдите. Повторете движението 5-10 пъти.

Правете почивки в течение на работния ден. Станете, разходете се, направете някое разтоварващо упражнение, съветват още медиците.