На официална пресконференция на БФБаскетбол бе съобщено, че Росен Барчовские новият селекционер на българския национален отбор. На събитието присъстваха самият Барчовски, както и президентът на федерацията Михаил Михов и изпълнителният директор Георги Глушков.. Функцията на сръбския специалист Светислав Пешич ще бъде на главен треньор, което означава, че ще координира методически подготовката на мъжкия национален отбор, младежите и националните гарнитури на кадетите и юношите. В екипа на Барчовски като помощник-треньор влиза помощник-треньора на Цървена Звезда Оливър Костич, втори помощник ще бъде Любомир Минчев, който ще се занимава със скаутинга, а физическата подготовка ще води сръбския специалист Бранислав Краилич.

Подготовката започва на 14-и юни в Правец, като тимът ще бъде там до 30-и юни, след което от 1-и юли продължава да тренира в София. Паралелно  с мъжете ще тренират и част от младежкия национален отбор, който е воден от Георги Младенов и започва подготовка на 4-и юни.

На 14-и юни в Правец ще се яви основната група от състезатели, които не играят плейофи в чужбина. Седмица по-късно, на 21-и, ще се присъединият играчи, които ще играят елиминации в своите първенства в чужбина, като Филип Виденов.

В подготовката предстоят 11 контролни срещи, като квалификациите за Европейското първенство започват на 2-и август. Пълният списък на състезатели от разширения състава на националния отбор ще бъде обявен официално ден след края на финалната плейофна серия в НБЛ.