Баскетболистите на Балкан се наложиха над Рилски спортист с 97-86 в първия мач от плейофната серия за бронзовите медали. И, ако е валидна поговорката, че който удря пръв, удря два пъти, си осигуриха и психологическо предимство преди втория двубой, който е в събота в Арена Самоков.


Зелено-белите започнаха по-добре и до средата на първата четвъртина взеха крехък аванс, който обаче постепенно бе стопен от техните съперници. През втората част малко по-добре играха гостите, които чрез Боев и най-вече Петровски и Питърсън успяха да обърнат резултата и на почивката имаха аванс, макар и само от една точка - 46-47. През това първо полувреме феновете на Балкан, а и старши треньорът Петър Клечков, неведнъж изразиха недоволството си от решенията на реферите Манолов и Стойнов в полза на самоковци.


Третата част също бе изключително оспорвана и въпреки че домакините натрупаха аванс от 10 точки - 66-56 в 27-та минута, в края й той бе сведен само до 2 точки - 68-66. Последната четвъртина балканци започнаха шеметно. Три минути след началото й преднината им вече бе 12 точки - 81-69.  Рилецо успя да стопи част от нея, но в 34-та минута с чудесни изпълнения на Давидов, Радев и Бозов и няколко тройки на Иван Лилов зелено-белите отново дръпнаха с 14 точки - 84-70. Усилията на гостите отново да се доближат опасно бяха съпроводени с прибързана и неточна стрелба и в края на мача домакините ликуваха - 97-86 за Балкан.


Изключителен мач изигра Георги Давидов. Той завърши с дабъл-дабъл, като отбеляза 19 точки и овладя 12 борби под двата коша, 7 от които в нападение, и добър процент от двойката - 14/9. Също с 19 точки е Атанас Радев, който отново надиграваше в подкошието тримата по-високи от него американци, спечели и 7 борби. Иван Лилов избухна през второто полувреме, когато вкара всичките си 16 точки. Йордан Бозов е с 14 точки, Мартин Маринов - с 12, Ценко Наков има 6.


От Рилски спортист с 22 точки е Травис Питърсън, силно игра македонският гард Яне Петровски, вкарал 4 тройки и общо 18 точки, толкова има и Богдан БоевСимеон Найденов е с 14, но с много хазартна стрелба накрая.


Въпреки че процентът на стрелба за 2 точки е в полза на Рилски спортист, Балкан превъзхождаше от тройката - 12 сполучливи от 23 опита, срещу 9 от 27 на Рилски спортист.


Втората среща е в събота, 22 май от 19.00 ч. в Самоков. При нова победа Балкан серията приключва, при успех на Рилски третият решителен мач е отново в Ботевград на 24 май, понеделник.

Снимка: Любо Г. Лилов