На 2 юни директорът на ОУ “Васил Левски” – Ботевград Петко Маринов празнува 60-годишен юбилей. Той започва работа в учебното заведение през 1986 година като помощник директор по административната част. От 1987 до 1991 година е назначен за зам.-директор по учебната дейност. След реорганизация в управлението на учебното заведение става редови учител по история в прогимназиален етап на обучение. През 2004 година е назначен директор на училището след успешно издържан конкурсен изпит. Директорът на ОУ „Васил Левски” е носител на приза „Учител на годината” за 2000 година.
В деня на своя юбилей Петко Маринов даде интервю за botevgrad.com.

Г-н Маринов, имало ли е моменти, в които сте съжалявали, че сте избрали учителската професия?

Завършил съм специалност „история и български език” в СУ „Климент Охридски”. По време на обучението имахме практически занятия в различни учебни заведения. Така обикнах учителската професия преди да завърша образованието си. Никога не съм съжалявал, че работя като учител. Трудностите са много, но те не ме принудиха да се откажа от тази професия. Чувствам удовлетворение от работата си, защото съм дал основата по предмета „история” на много деца. Това е отговорност, която изпълняват и моите колеги по останалите учебни предмети. Резултатите са налице - почти 100% прием на нашите ученици в елитните гимназии. Единственото, което ме притеснява, е, че броят на децата в училще намалява, но се надявам, че във времето ще преодолеем този проблем. В момента в ОУ „Васил Левски” учат 395 деца на едносменен режим, а капацитетът на базата е 1000 ученици.
Но да се върна на въпроса, който ми зададохте. Искам само да допълня, че много обичам работата си и смятам, че се отнасям с дисциплина, настоятелонст и отговорност към задълженията си. Вслушвам се в съветите на пенсионираните учители. Те казват, че трудът на работливия човек рано или късно ще бъде възнаграден. Винаги съм приемал критика и аз съм критикувал, но всичко е било в интерес на учениците и училището, което ръководя. Що се отнася до отношенията ми с децата, стремя се да съм приятел с тях, но едновременно с това съм взискателен към тях. Това е принципът, от който се ръководя в работата си.  

Пред какви трудности сте изправен като директор на училище?

Бюджетът е оскъден, а са необходими средства за охрана на училището. Между другото този въпрос вече е решен. Училището има сключен договор с охранителна фирма. Успяхме да заделим средства и за монтиране на система за видеонаблюдение. Ще поставим камери на възлови места в училище. До началото на новата учебна година системата ще бъде изградена. Тя е необходимо за сигурността на учениците и материално-техническата база.
Друг сериозен проблем, пред който сме изправени, е, че не получаваме помощ от родителите по отношение на дисциплината в училище. Случва се да изпращаме писма, с които ги информираме за поведението на децата им, но те не идват в училище, не получаваме обратна информация от тях. Би трябвало родителите да обръщат повече внимание на това как децата им усвояват учебния материал и как се държат в училище, да контактуват повече с учителите и ръководството на учебното заведение. Категоричен съм, че от наша страна има желание за съвместна работа с родителите. Те също помагат, но не е достатъчно. Целта е да бъдем полезни на децата. 

Какво е Вашето мнение за реформата в сферата на образованието?

Промени в сферата на образованието са необходими, но смятам, че малко са закъснели. Отдавна трябваше да вземат мерки за снижаване границата на неизвинените отсъствия в училище. Сега с промените в закона се предвиждат наказания за допуснати над 5 неизвинени отсъствия. При 15 се пристъпва към изключване на ученика. Предвиждат се и сериозни парични санкции за родители, чиито деца не посещават училище. Глобата ще бъде между 200 и 1000 лева.
Що се отнася до външното оценяване, мисля, че трябва да се провежда в четвърти и седми клас. Не е необходимо учениците да се подлагат на натоварване всяка година. Освен това външното оценяване е твърде обемиста работа, която натоварва допълнително учителите. Но това е мое мнение.

Според Вас какви са предимствата на училището, което ръководите?

Училището има много добра материално-техническа база. Новият плувен комплек работи на пълни обороти. Това ни даде възможност да въведем СИП по плуване, към която учениците проявяват голям интерес. Имаме оборудвани кабинети за компютърно обучение. Училището разполага с център за рехабилатция за деца с увреждания и с логопед. Предимство е, че обучението се провежда на едносменен режим. Освен това училището има готовност да осигури целодневно обучение на първокласници. Не на последно място е качественото обучение на нашите ученици. За това говорят резултатите от приемните изпити в елитните гимназии, както вече казах.

Вие сте сред директорите на учебни заведения, които не са ползвали отпуск от години. Не се ли чувствате длъжник на семейството си, или поставяте работата над всичко?

Действително не съм ползвал отпуск от години. Но винаги преди лятната ваканция възникват за решаване важни задачи. Те са свързани с ремонти на материално-техническата база, кадрово осигуряване и други промени, които трябва да контролирам и координирам. Длъжник съм на семейството си, защото отделям повече време за работа. Но не мога да се оплача, че не получавам разбиране. Съпругата ми също е учителка и е запозната с обема на работа и отговорностите в училище. Имам дъщеря и син, които се реализират в професиите си. Щастлив съм, че ме дариха с внучета. Имам две и очаквам трето. Пожелавам на всеки да се радва на внуци и правнуци.
В живота си съм имал и тежки моменти, но съм се стремял да не ги пренасям в работата, доколкото това е възможно.

Как ще празнувате 60-годишния си юбилей?

През деня ще почерпя бивши и настоящи колеги в учителската стая, където бях посрещнат преди 25 години, а вечерта ще празнувам в тесен кръг, със семейството.