Храненето през нощта може сериозно да увреди зъбите ви, предупреждават специалисти. Учените са установили, че среднощното похапване може да доведе дори и до загуба на зъби. Изследовател от Дания обвинява за това слюнката - почти я няма през нощта, тъй като устата пресъхва.

Достатъчното слюнкоотделяне е необходимо, за да се отстранят остатъците от храна в устата, обясняват експерти пред специализирано издание. Екип от американски учени и техни колеги от Копенхагенския университет са изследвали над 2 200 души.

От тях 173-ма си похапват през нощта - т.е. поемат ¼ от необходимите калории след вечеря или прекъсват съня си, за да се нахранят. Когато обаче, учените започнали да следят доброволците, в продължение на шест години, направили разтърсващи открития.

Тези, които си похапват през нощта са загубуили повече зъби, в сравнение с връстниците си и хората с нормална диета. Консумацията на храна през нощта, особенно когато устата е най-суха, увеличава многократно негативния ефект на сладките и кисели продукти върху зъбите, твърди научния съветник към Британската заболекарска асоциация проф. Деймиън Уолмсли.

Съветът на специалистите е - мийте събите си два пъти на ден с паста за зъби с повече флуор и още веднъж след среднощното ви похапване.