23 % ръст на цената на природния газ от 1 юли е минималното увеличение, което „Булгаргаз” може да понесе в момента и то с риск. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов. Това увеличение представлява 10.60 лева на 1000 куб. м. газ.
Цена по-надолу ще утежни чувствително положението на газовата компания. Динамиката в единия от показателите – курсът на долара продължава и днес, а от нея ще зависи цената, която ще предложи „Булгаргаз” за цена на природния газ за следващото тримесечие, предаде репортер на Агенция „Фокус .
Димитър Гогов заяви, че осреднената стойност на курса на долара през януари е била 1.37 лева, а през май – почти 1.55 лева. Гогов каза, че очаква, че при подаването на заявлението, тя ще бъде по-висока. Това ще предопредели и по-висок ръст в цената на газа.
Той даде и данни, с които към момента работят от газовата компания за заявлението, което ще внесат в четвъртък в ДКЕВР.
Среднопретеглената цена на природния газ на българската граница се е повишила от 464.44 лева за предходното тримесечие на 533.27 лева, което е увеличение с 14.8 %.
Осредненият курс на долара, с който от газовата компания са работили, е 1.57 лева, което означава увеличение от 9.15 % спрямо предходното тримесечие.
На „Булгаргаз” не винаги са утвърждавани цени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, които съответстват на разходите за закупуване на количества природен газ, посочи той.
Гогов заяви, че казва това с тревога и даде пример – през 2008 г. реализацията на природен газ към потребителите е около 3.2 млрд. куб. м и 2.5 млрд. през 2009 г. Има спад с 21. 9 % на потреблението.
В същия момент цените на природния газ са се изменили средно с около 40 % надолу.
Според газовата компанията няма пряко отношение между цената на природния газ и обема потреблението. През 2009 г. цените падат, но и потреблението пада.
В четвъртък „Булгаргаз” ще внесе искането си за поскъпване на природния газ в ДКЕВР.
Гогов увери, че в ДКЕВР се предоставя цялата информация и прозрачността е 100 %, няма цифри и данни, които да не се предават. Друг е въпросът, че съществува клауза за конфиденциалност, която задължава държавният орган да се въздържа да огласява известна информация.