Главоболието е една от най-тежките болежки, от които страдаме. На фармацевтичния пазар съществуват стотици медикаменти, целящи да ни освободят от неприятното усещане. Невинаги обаче главоболието е просто само главоболие. Доста често се случва така, че чрез него тялото ни се опитва да ни каже, че имаме проблем.

Предлагаме ви няколко метода да се отървете от болката, без да приемате излишни лекарства. Съветите са на американския експерт по китайска медицина д-р Маошинг Ни.

Китайската медицина отдавна е открила нетрадиционни методи на лечението не само на главоболието, но и на по-сериозни заболявания.

Притискане на „долината на хармонията"

Масажирайте с плавни движения тила си, там, където гръбначният ви стълб се съединява с черепа. По този начин вие неутрализирате натрупаното напрежение във врата и раздвижвате кръвта, като подобрявате достъпа й до мозъка. Китайската медицина обаче твърди, че притискането на т.нар. „долина на хармонията" също има оздравителен ефект. С дясната ръка притиснете леко мястото между палеца и показалеца. После постепенно, с въртеливи движения, масажирайте мястото. Китайците твърдят, че помага. Все още не е намерено медицинско доказателство как точно става това, но наистина действа.

Компрес

Разтворете пет капки лавандулово масло в топла вода. Потопете кърпа в разтвора, след това я оставете да изсъхне. Наложете като компрес и почивайте. Разтворът може да бъде и от масло на камфор, мента или евкалипт.

Лечение със светлина

Седнете или легнете удобно. Прочистете съзнанието си, отпуснете се и дишайте бавно и дълбоко. В същото време си представете бяла светлина и хладен планински извор, който се влива във вас. Вдишайте. След това издишайте и си представете как водата напуска тялото ви. Повтаряйте за десетина минути.

Витамини срещу главоболие

Въпреки че не е доказано, витамин В комплекс помага при главоболие. Пробвайте да изпиете една доза от витамина след хранене, за да може да се абсорбира от организма ви. Той ще помогне за намаляване на налягането в мозъчната кора, което ще облекчи главоболието ви.

Билки

Съчуанския девисил (ligursticum) се използва от векове от китайската народна медицина за справяне с тежки мигренозни пристъпи. Така че едва ли ще го затрудни да ви отърве от малко главоболие. Обикновено дозата е от 300 до 500 мл разтвор на растението, като се приема от 2 до 3 чаши дневно.

Ако ви е трудно да го намерите, можете да използвате и джинджифил. Направете си чай от билката и го изпийте.

Хранителните навици

Това, с което се храним, неминуемо се отразява на нашето здраве. За да избегнете по-честите главоболия, можете да пиете по една чаша фреш от моркови на всеки четири часа, докато главоболието ви отмине. Все пак не забравяйте, че редовното хранете със здравословни продукти е най-добрият лек за щастие.