Едва трийсетина кандидат-студенти и студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски" са събраха на планирания за днес протест срещу драстичното увеличение на таксите им за обучение през новата учебна година. Митингът започна в 10 часа на столичния пл. „Независимост" и се очаква да продължи до 13 часа. Представители на протестиращите бяха приети за разговор от просветния министър Сергей Игнатов.

След срещата министър Игнатов обеща промяната на таксите да бъде гласувана още в сряда на предстоящото заседание на МС. По думите му прегласуването се е забавило заради задължителната в подобни случаи съгласувателна процедура.

Повод за недоволството на студенти и кандидат-студенти е постановление на Министерски съвет, с което таксите за специалностите Медицина и Медицинска сестра в Алма матер бяха вдигнати на 2713 лева и 1443 лева.

За миналата година те са били съответно 1096 лв. и 664 лв. По думите на протестиращите увеличението е било предложено от Алма матер. От Софийския университет се оправдават, че е допусната техническа грешка. Оттам веднага са изпратили писмо до образователното министерство, според което таксата за Медицина трябва да е 925 лева, а за Медицинска сестра - 720 лева. Промяната обаче трябва да бъде гласувана в Министерски съвет.

Вече повече от месец това не се случва. Според Иван Иванов, който е кандидат-студент в Алма матер, именно в забавянето се състои най-големият проблем, защото записването на първокурсниците започва след две седмици. По думите му протестиращите са разочаровани, че толкова малко хора са се присъединили към тях. Иванов обясни, че прецедентът с толкова високи такси след това може да се приложи и към други университети.

Именно и затова протестиращите бяха издигнали плакати с думите: „ Днес в СУ, утре навсякъде".