Хората се потят при наличието на няколко основни фактора: при температура над 20-25 градуса С, при физическо натоварване, под влияние на силни емоции.... През лятото тези фактори често се съчетават, което логично води до увеличаване на изпотяването.

Най-популярните средства срещу потенето са т.нар. антиперспиранти - продукти, съдържащи вещества, които запушват протоците на потните жлези. При тяхното използване обаче, за да се избегне риска от дерматит и други кожни реакции, антиперспирантите трябва да се нанасят върху чиста суха кожа и задължително да се отмиват след най-много 6-8 часа. След това кожата трябва да си почива не по-малко от 4 часа.

Антиперспирантите най-общо са два вида: парфюмерийни и лечебни. В особено тежки случаи се преписват специализирани антиперспиранти, съдържащи алумохлорхексахидрат в концентрация до 40%.
Не по-малко ефективни в общите случаи са медицинските препарати, съдържащи триклозан и формалдехид, които спират отделянето на пот и неутрализират миризмата.

Върху участъците, където се задържа потта (стъпалата, под мишниците, гънките на корема и т.н.), може да се развие възпаление или дерматит. Проблемът с потта е особено чест при по-пълните хора, които редовно трябва да използват пудра, съдържаща ланолин и талк.

Измийте проблемните участъци от тялото си с топла вода и сапун, подсушете ги и нанесете пудрата. Колкото и да е нелогично на пръв поглед, според лекарите това е най-ефективният начин за премахване на възпаленията и дерматитите. Пудрата действа като антисептик, който способства за хлъзгането на докосващите се повърхности и предпазва кожата от претриване.

При повишено потене се препоръчват и всекидневни горещи вани, след които подсушените критични места трябва да се обработят с пудра с примеси на борова и салицилова киселина.

Ако усещането "целият съм вир вода" възниква без обективни причини, вероятно става дума за хиперхидроза. При наличие на такъв проблем хората се обливат с пот дори при най-незначителното вълнение.

Хиперхидрозата е повод да потърсите лекар, тъй като потта е съпроводена с някои заболявания на нервната система и има нужда от медицинска корекция.

Най-често лечението започва с йонофореза. Ръцете и стъпалата се поставят във вода, през която преминава слаб ток. Електрическият ток, водата и йоните понякога правят невъзможното: при някои хора потенето изчезва завинаги. Курсът на лечение продължава 10 дни.

Инжектирането на ботулотоксин, който временно парализира производството на секрета на потните жлези, може да облекчи състоянието за около година. При този метод дланите, стъпалата и областта под мишниците се обработват с обезболяващ препарат, след което в определени точки се вкарва препарат, който блокира предаването на нервните импулси към потните жлези. Процедурата отнема 30-40 минути, а препаратът започва да действа след 3-4 дни.

Хирургично лечение на хиперхидрозата се прилага крайно рядко, когато всички други възможности за лечение са изчерпани. Сред локалните операции най-ефективен и безопасен е кюртажът под мишниците. В тях се инжектира обезболяващо средство, след това потните жлези частично се отстраняват, а около тях се разрушават малките нервни окончания и в резултат на това се прекратява производството на пот.

По-сериозната операция при повишеното отделяне на пот е ендоскопската симпатектомия, при която се разсичат нервите, водещи от т.нар. симпатичен ствол към областта под мишниците. Хирургът или поставя върху нерва миниатюрен клипс, или пресича пътя на преминаването на нервните импулси. Операцията дава гарантиран продължителен ефект практически при всички хора.

При пълните хора, страдащи от този проблем, най-често се прави липосукция на мастната целулоза под мишниците. Потните жлези остават "без връзка" и престават да изработват пот.