Както е известно, от следващия сезон ФИБА приема новите очертания на игрището и промени в правилата на баскетбола. До началото на състезателната година очертанията на всички зали трябва да бъдат променени според новите стандарти, за да могат да се изпълняват изискванията и срещите да бъдат провеждани безпроблемно. Новите правила  ще влязат в сила за първенства, организирани от ФИБА като Олимпиади, световни, европейски първенства и т.н.

Основните размери на терена – дължина и ширина ще бъдат съответно 28 метра и 15 метра. Основният нов елемент на игрището ще бъде правоъгълник, заменящ досегашния трапец. Неговата дължина ще е 5.8 м., считано от крайната линия на игрището, а ширината му – 4.9 м. Вътре в правоъгълника ще има дъга, очертаваща коша и с радиус 1,25 м. В тази дъга не могат да бъдат отсъждани нарушения в нападение. Полуокръжността, която „излиза” от правоъгълника, е с радиус 1,8 м.

Промяна ще има и в разстоянието на дъгата за три точки. Вместо досегашните 6.25 м., разстоянието от коша до линията ще бъде 6.75 м. Местата отстрани на правоъгълника, където се подреждат състезателите за борба след изпълнение на наказателни удари, ще бъдат широки по 85 см. Между най-близкото място до коша и второто ще има разстояние от 40 см. Друга интересна новост е, че очертанието за 3 точки ще има две прави линии в двата си края – от крайната линия навътре. Те ще са с дължина 3 метра (ще достигат около средата на правоъгълника) и ще бъдат свързани с дъга. Разстоянието от тези две линии до страничната граница на терена ще бъде 90 см.

Централната окръжност на терена ще бъде с диаметър от 3.6 м. Двата отбора ще разполагат със скамейки с размери 8,95 м. на 2 м., а между тях ще бъде разположена съдийската маса, която ще бъде дълга 10 м. и широка 2.

Ново правило, с което ще трябва да свикнем е, че след нарушение в защита часовникът за 24 секунди няма да бъде обновяван. Ако нарушението е извършено повече от 14 секунди преди края на атаката, времето се оставя. Ако фаулът стане факт при оставащи по-малко 14 секунди от атаката, часовникът се връща на 14 секунди, с които отборът ще разполага за стрелба към коша.