Прогнозата за времето през м. август изготви дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология - НИМХ - БАН Красимир Стоев.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 18 мин. и залязва в 20 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 30 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 49 мин. и залязва в 20 ч. и 04 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 15 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 3 август — последна четвърт, 10 август — новолуние, 16 август — първа четвърт, 24 август — пълнолуние.

Климатична справка:
През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекодите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип. В София за целия период на метеорологични измервания най-ниската температура през август е 3.5° и е била измерена на 29 август 1981 г., а най-високата 39° на 11 август 1994г.
Прогноза:
Тази година през август се очаква средната месечна температура в по-голямата част от страната да бъде около нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°. Месечната сума на валежите през август ще бъде над нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.
През повечето дни от първата половина на август над страната ще преобладава слънчево и горещо време с развитие на купеста облачност в следобедните часове. Най-голяма е вероятността за превалявания и гръмотевични бури около 4-5 август, когато и температури слабо и за кратко ще се понижат.
Към 13-14 август се очаква да настъпи промяна към по-неустойчива атмосфера и през повечето дни от втората половина на месеца на много места в страната ще има превалявания и гръмотевични бури.
Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите — между 32° и 37°.