44% от българите не искат да се пенсионират преди определената възраст. Това съобщиха от НОИ при представяне на проучване, направено в 9 града в страната. Според него само 1/3 от запитаните са склонни да се пенсионират по-рано и да взимат по-ниска пенсия, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
28% пък са съгласни да работят след пенсиониране, ако здравето им го позволява, а пък 23% - ако са удовлетворени от заплащането.

Основните страхове, изразени от участниците в анкетата, са свързани с това, че не са сигурни дали ще са достатъчно здрави, за да могат да работят след пенсиониране.

Проучването показва още, че 49,4% са съгласни да се повишат осигурителните вноски с 2-3 пункта, а 15,3% искат по-значителното им увеличаване.

96% от запитваните искат по-строги  условия за получаване на инвалидна пенсия.

От НОИ представиха и резултатите от кръглите маси, провеждани през периода 21 юни – 30 юли. В тях са взели участие около 1000 души, които са се обединили около мнението, че пенсионната реформа трябва да се проведе след финансово стабилизиране на държавата, да се запази тристълбовата система и проблемите да се решават в контекста на икономическата криза.
Резултатите са обособени в три направления – осигуряване, пенсиониране и същност на пенсионната реформа. Относно осигуряването предложенията са били свързани с това да се прекрати намаляването на осигурителната вноска и тя дори да се повиши, да се изравни статусът на осигурените лица и да се криминализира неплащането на вноските.
Относно пенсионирането, участниците в кръглите маси, са били категорично против увеличаването на възрастта за пенсиониране, заради влошения здравен статус на българското население, и против това да се дават бонуси за оставане на работа след навършване на пенсионна възраст.
Предложенията ще бъдат представени на социалното министерство при изготвянето на проектозакона за пенсионната реформа.